Article_Top_970x250

Dodik: Imam urođeni strah od Germana i ustaša, neću ni oprostiti ni zaboraviti

donja gradina

Dodik: Imam urođeni strah od Germana i ustaša, neću ni oprostiti ni zaboraviti

svibnja 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: RTRS

Na grobnom polju Topola u Donjoj Gradini položeni su vijenci za Rome, Židove i Srbe koji su stradali u Jasenovcu. Obilježavanju su prisustvovali i visoki dužnosnici iz Republike Srpske, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavljeno je da će na ovom mjestu biti izgrađeno spomen-područje na kojem će biti istaknuta mapa srpskih stradanja.

Obilježavanju godišnjice sjećanja na žrtve Jasenovca i polaganju cvijeća su prisustvovali predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer RS-a Radovan Višković, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je nakon ceremonije poručio da je mir najvažniji za srpski narod te da RS i Srbija budu dio međunarodne zajednice, dok je Milorad Dodik s druge strane osudio međunarodnu zajednicu povezavši njihove trenutne stavove i ponašanje a onim koje su imali nacisti i ustaše u vrijeme velikog stradanja u Jasenovcu.

"Samo naivni vjeruju da oni ovdje dođu s drugim namjerama. I Britanci i Nijemci i većina Europljana ovdje dolazi isključivo da bi opkolili Srbe političkim zahtjevima kako bi bili što slabiji i uvijek vječito krivi", rekao je Dodik.

Govoreći o stradanju u Jasenovcu kazao je da ima urođeni strah od "Germana i ustaša", ali da ni Bosni i Hercegovini ne može vjerovati jer su, kako kaže, "dva gradonačelnika Sarajeva u Drugom svjetskom ratu poslala više od 5.000 Srba u Jasenovac".

"Ja zaboraviti neću, oprostiti neću, bez obzira na to što me crkva uči drugačije", rekao je on.

Predsjednik Srbije smatra da se na ovim prostorima mora po svaku cijenu sačuvati mir jer je to jedini jamac budućim generacijama da se Jasenovac neće ponoviti, ističući pri tome stav da su "Srbi nacija koja je najviše stradala na ovim prostorima".

"Kao što ne smijemo dopustiti da nam se nešto takvo ponovo dogodi, mi više nikada ne smijemo ponoviti slične zločine nad bilo kim", riječi su Vučića.

Vučić smatra da je potrebno osuditi i zločine počinjene u ime srpskog naroda.

Osim o stradanju i boli koju su mu prouzrokovale priče o tom periodu, Dodik je još govorio i o značaju toga da se Republika Srpska odvoji od Bosne i Hercegovine kazavši i kako se granice unutar BiH "mogu samo podebljati". Vučić je pak u svom govoru prije Dodika istaknuo kako "Srbi ne diraju granice" i da to nisu radili ni ranije.

Dnevnik.ba