Article_Top_970x250

Dodik i Džaferović kod Erdogana, Komšić odsutan

posjet ankari

Dodik i Džaferović kod Erdogana, Komšić odsutan

svibnja 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ilustracija

Predsjedništvo BiH, u krnjem sastavu bez trećeg člana Željka Komšića, danas će boraviti u službenom posjetu Republici Turskoj, gdje će se u Ankari sastati sa liderom ove zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom.

Zbog zdravstvenih problema Željko Komšić nije bio u mogućnosti krenuti na put u Ankaru, ali je poslao svog izaslanika zajedno s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članom te institucije Šefikom Džaferovićem.

Dodik i Džaferović će posjet započeti u Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, što je tradicionalni posjet stranih delegacija po dolasku u Ankaru. Nakon toga su planirani odvojeni susreti Erdogana s Dodikom i Džaferovićem, a zatim zajednički sastanak turske i bosanskohercegovačke delegacije.

U poslijepodnevnim satima planirana je zajednička konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno o čemu su političari razgovarali te na čemu će države zajednički raditi u narednom periodu, te koja su to pitanja oko kojih se trebaju tražiti rješenja.

Na sastancima će biti preispitani bilateralni odnosi Turske i BiH, a bit će govora o razvoju suradnje u raznim sektorima te koracima koje je potrebno poduzeti s ciljem napretka. Na sastancima će se, zasigurno, razgovarati i o aktualnim regionalnim i međunarodnim događajima. Planirano je da BiH s Turskom potpiše važan sporazum o slobodnoj trgovini.

U večernjim satima planirana je i zajednička večera delegacija domaćina i BiH čime se završava službeni posjet Predsjedništva BiH u Turskoj.

Dnevnik.ba