Article_Top_970x250

Dizala novac s računa umrlih klijenata: Uzela 875.000 kn!

slučajno je otkrili

Dizala novac s računa umrlih klijenata: Uzela 875.000 kn!

kol 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ilustracija/ PIXSELL

Bankaricu su otkrili sasvim slučajno. Prije pet godina su se u banci pojavili nasljednici pokojnog Jove koji je umro 1997. godine. Bankarica je tvrdila da je upravo on 2014. dignuo svoju štednju

Bivša bankarica Romana K. (46) osuđena je na dvije godine zatvora jer je s računa 64 uglavnom preminulih klijenata podigla i potrošila čak 875.000 kuna štednje, javlja Večernji list. 

Podizala je uglavnom staru deviznu štednju, i to s računa koji su godinama bili neaktivni. Tako je tijekom 2013. i 2014. godine sama sebi u gotovini isplatila oko 307.600 kuna i oko 75.600 eura. Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, kojem je ustupljen taj predmet, žalilo se na presudu smatrajući je preblagom.

Irma Bagarić, državna odvjetnica iz Koprivnice koje je zastupala optužnicu, navela je kako bankarica mora biti strože osuđena. Ističe kako su joj kao olakotne okolnosti uzeti neosuđivanost, depresija i činjenica da je samohrana majka. No, mnogo je više otegotnih, smatra. Tu, prije svega, misli na upornost u počinjenju kaznenog djela u dužem razdoblju i potpuna odsutnost priznanja bilo kakve odgovornosti. Bankarica je svoj pakleni plan provodila tako da je novac neovlašteno podizala uglavnom s računa davno umrlih osoba, a više je klijenata živjelo u susjednim zemljama, prije svega Srbiji i BiH.

Sve je izašlo na vidjelo kada su se 2014. u banci pojavili nasljednici pokojnog Jove. Tražili su da im se isplati njegova štednja. On je umro 1997. godine, a u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima u Zagrebu ustanovljeno je kako je on 30. travnja 2014. podigao s računa oko 20.000 kuna. 

Bankarica koja je radila u poslovnicama na Vrbanima i Jarunu ustrajala je u svojoj obrani i nakon što joj je na sudu predočeno kako je nemoguće da je Jovo bio na njezinu šalteru tog dana jer je tada bio mrtav punih 17 godina.

- To da je Jovo umro, to je moguće točno, ali unatoč tome odgovorno tvrdim kako je baš ta osoba u travnju 2014. bio u banci i ja sam mu isplatila štednju - rekla je bankarica.

Zanimljiv je i slučaj Julijane K. Njezina obitelj nije ni znala da u banci ima 24.000 eura i 12.000 kuna štednje sve dok ih o tome nije obavijestila policija. 

- Moja baka preminula je još 1997. godine, a ja pojma nisam imala za njezinu staru deviznu štednju. Kao obitelj za to smo doznali kad smo 2015. godine pozvani u policiju - svjedočila je na suđenju Julijanina unuka. 

Zagrebačka banka obeštetila je sve klijente i njihove obitelji ne čekajući pravomoćnu sudsku presudu, pa oni i nisu postavljali odštetne zahtjeve prema bivšoj bankarici. Postane li presuda pravomoćna, ona će sav novac ostvaren kaznenim djelom – a riječ je o ukupno 875.000 kuna – morati uplatiti u državni proračun.

Dnevnik.ba

Tagovi: