Article_Top_970x250

Detalji s tvrdih pregovora u Bruxellesu: U ponedjeljak u zoru, Kurz je uzvratio udarac Macronu

četiri dana i četiri noći

Detalji s tvrdih pregovora u Bruxellesu: U ponedjeljak u zoru, Kurz je uzvratio udarac Macronu

srp 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Čelnici Europske unije nadali su se da će ponovni sastanak "uživo" nakon petomjesečne karantene olakšati napete pregovore o fondu za oporavak nakon pandemije i Višegodišnjem financijskom okviru, no to se nije dogodilo unatoč početnom entuzijazmu.

Sastanak na vrhu čelnika zemalja članica EU-a počeo je prošli tjedan u petak u svečarskoj atmosferi darivanjem dvoje čelnika koji su taj dan slavili rođendan. Njemačka kancelarka Angela Merkel navršila je 66, a njezin portugalski kolega Antonio Costa 59 godina.

Summit je bio poseban i za dansku premijerku Mette Frederiksen, koja se prošli tjedan uspjela udati iz trećeg pokušaja, pošto je ranije datume morala odgađati zbog parlamentarnih izbora i sudjelovanja na virtualnom summitu EU-a u lipnju.

Kad je 27 čelnika u utorak rano ujutro izašlo iz konferencijske dvorane kako bi predstavili dogovor, upravo su završili sastanak koji je trajao četiri dana i četiri noći. 

Riječ je o najdužem formalnom summitu od maratonskog sastanka u Nici u prosincu 2000. godina kad je tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio: "Nije normalno da se samit završi u pet sati ujutro."

Dva desetljeća kasnije europski sastanci na najvišoj razini nisu se puno promijenili. Europski čelnici mučili su se pokušavajući postići dogovor o sedmogodišnjem proračunu i fondu za oporavak europskog gospodarstva nakon pandemije koronavirusa.

Ne slavimo rođendane

A sve je prošlog petka počelo idilično. Pošto su razmijenili široke osmijehe, pozdrave laktovima i rođendanske poklone, čelnici su sjeli oko golemog okruglog stola u zgradi Europskog vijeća i skinuli maske s lica. Na trenutak se činilo da su pandemija i recesija daleko.

No dva dana kasnije, kad se činilo da će pregovori propasti, nizozemski premijer Mark Rutte zajedljivo je primijetio: "Nismo ovdje došli da razmjenjujemo rođendanske poklone." 

Doduše, rekao je to nakon teške noći tijekom koje je izgledalo da dogovor neće biti postignut i koja je kulminirala lupanjem francuskog predsjednika Emmanuela Macrona šakom po stolu.

Prvi je krug pregovora u petak - u najvećoj dvorani kako bi se osigurala socijalna distanca - počeo srdačno. Svaki je čelnik ponudio svoju viziju o tome što bi Europska unija trebala i što ne bi trebala ponuditi kao izlaz iz krize izazvane pandemijom.

Sljedećih dana na stolu je bio financijski paket vrijedan više o 1800 milijardi eura, koji je uključivao sedmogodišnji proračun od 1074 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 milijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak zajmovi.

No, postojale su velike razlike u pogledu visine proračuna i instrumenta za oporavak te u pogledu upravljanja tim sredstvima, odnosno uvjetima za dobivanje pomoć i kontrole trošenja tih sredstava. Zahtjevi 'štedljive četvorke' - Nizozemske, Austrije, Danske i Švedske - bili su najveća prepreka za postizanje dogovora.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel čelnike je okupio u manje skupine kako bi se lakše dogovorio kompromis.

Dajte mi moj avion

Dok su najveće sile Njemačka i Francuska vodile borbe sa "štedljivom četvorkom", neki čelnici manjih neutralnih zemalja, poput belgijske premijerke Sophie Wilmes, luksemburškog Xaviera Bettela i estonskog Jurija Ratasa, viđeni su u šetnji briselskim ulicama.

"Nalazimo se u blokadi. Vrlo je komplicirano, kompliciranije nego što sam očekivao", priznao je tada talijanski premijer Giuseppe Conte.

U jednome je trenutku Macron navodno svom osoblju zapovjedio da pripremi predsjednički zrakoplov za povratak u Pariz, ne bi li izvršio dodatni pritisak na pregovarače. Rutte je u razgovoru s nizozemskim novinarima samo slegnuo ramenima i govorio da ne pristaje na nikakve ultimatume.

U nedjelju i ponedjeljak napetosti su dostizale vrhunac. Jedan se diplomat želio da "štedljive zemlje" prijete "rastrošnima" da će ih kazniti tržište, dok je Macron nakon tri dana neuspješnih rasprava optuživao neke zemlje da zbog svoje "sebičnosti" ugrožavaju "europski projekt".

Prema navodima svjedoka, Macron je u jednom trenutku napao austrijskog kancelara Sebastiana Kurza jer je napustio dvoranu zbog telefonskog poziva, a Ruttea je optužio da se ponaša poput bivšeg britanskog premijera Davida Camerona, čija je strategija "loše završila".

U ponedjeljak u zoru, Kurz je uzvratio udarac Macronu. "Razumljivo je da neki ljudi, kad ne spavaju dovoljno, izgube kontrolu", rekao je.

U utorak rano ujutro dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura napokon je postignut. Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Ipak, mnogi se pitaju, mora li svaki ključan summit EU-a završiti u pet sati ujutro?

Dnevnik.ba