Article_Top_970x250

Danas je pravoslavni Božić

mir božji, hristos se rodi

Danas je pravoslavni Božić

sij 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

Pravoslavni vjernici danas slave Božić – najradosniji kršćanski blagdan.

Božić se obliježava tri dana, kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je blagdan rađanja novog života, blagdan djece i djetinjstva.

U trenu Rođenja Isusa Krista zvijezda je obasjala Betlehemsku spilju, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir među ljudima dobra volja. Isusu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali janje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. siječnja proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jeruzalemska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Uz Uskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća kršćanska praznika.

Na Božić vjernici idu na jaranju misu i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza.

Tog dana blaguju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj.

Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, kruh, hladetina, peciva i brojna druga jela.

Poslije ručka običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebalo bi biti zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću.

Dnevnik.ba