Article_Top_970x250

Danas je blagdan sv. Valentina - Dan zaljubljenih i najromantičniji dan u godini

valentinovo

Danas je blagdan sv. Valentina - Dan zaljubljenih i najromantičniji dan u godini

velj 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Sveti Valentin je bio rimski biskupa i mučenika iz III. stoljeća. O njemu nema mnogo povijesnih podataka, a ipak je omiljeni svetac kod mnogih naroda.

Bio je liječnik, svećenik i biskup u Rimu, glasovit po svojoj mudrosti i uzornom životu. Uživao je velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Pripisuju mu se mnoga čudesna ozdravljenja. Posebno se isticao pohađanjem mučenika u zatvoru i vjenčavanjem kršćanskih parova.

I sam Sveti Valentin je bio u zatvoru kada je prilikom susreta s rimskim carem Klaudijem II. kazao kako su rimskim bogovima demoni. U zatvoru je Valentin obratio tamničara jer je vratio vid njegovoj kćeri, u koju se po nekim legendama i zaljubio. Prefekt je Valentina dao išibati i kamenovati, a zatim naredio da mu odrube glavu.

Dogodilo se to 269. na Flaminijskoj cesti, sjeverno od Rima. Na njegovom grobu papa Julije I. sagradio je u IV. stoljeću baziliku. Od V. stoljeća slavi se njegov blagdan. U nekim zemljama i hrvatskim krajevima raširena je legenda po kojoj se na Valentinovo žene ptice, pa djeci na skrivenim mjestima u grmlju i na drveću ostavljaju ostatke svadbene hrane i pića.

Svetog Valentina zazivaju kod padavice, nesvjestice i kuge, a zaštitnik je vjerenika, zaručnika, sretnih brakova, mladeži, pčelara, putnika, proizvođača i prodavača čestitki, ptica i ruža, te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Batina kod Draža u Baranji, Podgorač, Vidovci kod Požege, Gornja Garešnica kod Bereka, Zabok, Cvitović kod Slunja, Josipdol, Kanfanar), piše FenixMagazin.

Dnevnik.ba