Article_Top_970x250

DAN ODLUKE Hoće li Katalonija danas proglasiti neovisnost?

BITI ILI NE BITI?

DAN ODLUKE Hoće li Katalonija danas proglasiti neovisnost?

lis 10, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Španjolska se danas bliži mogućoj deklaraciji nezavisnosti Katalonije, jedne od najbogatijih pokrajina u zemlji, s mogućim odvajanjem od Madrida, što bi imalo nesagledive posljedice koje brinu Europu.

Katalonci, koji su podijeljeni oko odcjepljenja, i čitava zemlja imaju samo jedno pitanje na umu: hoće li Carles Puigdemont, separatistički predsjednik, jednostrano proglasiti nezavisnost svoje regije kao što prijeti, odugovlačiti ili ustuknuti?

Nekadašnji novinar, 54-godišnjak, pristaša nezavisnosti od najmlađe dobi, mora odgovoriti na pitanje u govoru pred katalonskim parlamentom u 18 sati, tijekom kojega bi trebao iznijeti posljedice referenduma o samoodređenju od 1. listopada, koji je španjolski ustavni sud proglasio nelegalnim.

Rastrgani Puigdemont

Po više španjolskih medija, Puigdemont je svoj govor pisao i prepravljao čitav ponedjeljak, okružen savjetnicima, rastrgnut nesumnjivo između pristaša neosporna odlaska i onih koji strahuju da će nezavisnost na kraju biti gore zlo od pokroviteljstva Madrida.

"Basta! (Dosta!)", poručile su mu i stotine tisuća Katalonaca, protivnika nezavisnosti, na velikom prosvjedu u nedjelju.

Istu je riječ u ponedjeljak upotrijebila glavna udruga poslodavaca nakon što je šest od sedam katalonskih tvrtki koje kotiraju na burzi odlučilo premjestiti svoje sjedište izvan regije. No, Puigdemontov tim ga je ohrabrio da ustraje, s velikim prosvjedom predviđenim blizu parlamenta.

O budućnost pokrajine velike poput Belgije, sa 7,5 milijuna stanovnika, ali i sudbini čitave zemlje odlučuje se u utorak navečer tijekom govora, pred zabrinutim pogledom ostatka Europe, potresene Brexitom iz 2016.

Odluka navečer

Službeni dnevni red sjednice katalonskog parlamenta usredotočen je na "političku situaciju" nakon "referenduma" na kojem katalonski separatisti tvrde da su pobijedili s 90 posto glasova i stopom sudjelovanja od 43 posto.

Carles Puigdemont mogao bi odabrati i srednji put, "odgođenu deklaraciju nezavisnosti", ili se zadovoljiti simboličnom proklamacijom, navodeći hitnost dijaloga, i aktivirati postupak u etapama da ne bi izgubio obraz.

Zadnje riječi na tu temu dolaze iz dokumentarca emitiranog u nedjelju na katalonskoj javnoj televiziji u kojem Puigdemont ponavlja da će, u nedostatku posredovanja, pristaše nezavisnosti učiniti "ono što smo došli napraviti".

U Madridu je šef konzervativne vlade, Mariano Rajoy, upozorio da bi u slučaju jednostrane deklaracije nezavisnosti mogao zahtijevati ukidanje autonomije pokrajine, mjeru koja nikada nije primijenjena u toj iznimno decentraliziranoj parlamentarnoj monarhiji.

Ima i druge instrumente na raspolaganju, jer je već preuzeo kontrolu nad financijama pokrajine u rujnu. Može uvesti i ublaženo izvanredno stanje koje bi mu omogućilo da djeluje ukazima.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250