Article_Top_970x250

Dalić za jedva suzdržao suze i otkrio što je rekao Raketi na oproštaju

"Teško mi je govoriti"

Dalić za jedva suzdržao suze i otkrio što je rekao Raketi na oproštaju

ruj 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sa zlatkom Dalićem Index.hr je razgovarao o situaciji u kojoj je teško naći prikladne riječi i opisati veliku vijest poput one da se Ivan Rakitić oprostio od hrvatske reprezentacije.

Bio je na rubu suza, kao i ljetne večeri u Sočiju, kada je Rakitić nakon produžetaka protiv Rusije gađao zadnji penal za polufinale SP-a. Dalić to nije mogao ni gledati, a Rakitić je hladno zabio onako kako to rade najveći frajeri.

"Teško mi je govoriti. Ovo su trenuci kada se puno toga osjeća, a riječi se čine suvišnima. Otišao je dio nas, igrač hrvatske reprezentacije koji nas je zauvijek zadužio. Koliko je samo sreće donio Hrvatskoj, to su dani koji se pamte cijeli život", rekao nam je izbornik.

Od rujna 2007. do rujna 2020. godine Rakitić je bio dio hrvatske reprezentacije. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bio je igrač odluke, jer osim Rusima, zabio je zadnji penal u drami protiv Danaca u osmini finala, a to je utakmica koju Dalić ističe kao prijelomnu utakmicu generacije. Rakitić je prije raspucavanja održao kapetanski govor i objasnio suigračima da tu bitku moramo dobiti zbog Luke Modrića, kojem je Kasper Schmeichel već skinuo kazneni udarac tijekom utakmice.

"To mogu samo karakterni igrači, on je tražio da puca taj penal. Znate kakav je bio taj govor, Rakitić je u tom momentu bio sve, kapetan, izbornik i cijela država. Znao je da je to penal koji odlučuje o našim karijerama, ali mi smo mu vjerovali. Imao je našu podršku, znao sam da će zabiti, ali ipak nisam to mogao gledati. Nemam riječi, nije mi ugodno sada o tome pričati. Mislio sam da ću s njim i s Modrićem ići na Euro, razmišljao sam o tome i da idemo u Katar. Život je takav, jako mi je teško, ali njegovu odluku moram poštovati", objasnio je Dalić.

 

On mora dobiti veličanstven oproštaj. Cijelu Hrvatsku učinio je sretnom zemljom

Rakitić je izborniku sinoć javio da je prelomio i odlučio otići iz reprezentacije. Bio je to emotivan razgovor, ali Dalić ne želi puno govoriti o Ivanovim razlozima. 

"Jučer smo razgovarali i to je za njega bila jedna od najtežih odluka u karijeri. U potpunosti ga podržavam i mogu mu samo reći: 'Hvala, hvala, hvala ti za sve, Ivane.' Hvala mu u moje osobno ime, ime cijelog stožera, za ono što je napravio za reprezentaciju Hrvatske", govori Dalić, dodajući da je teško opisati koliko će mu takav igrač i čovjek nedostajati:

"On je jedan od senatora s kojima sam kovao srebro u Rusiji, koji me učinio drugim na svijetu. Taj ponos nikada neće nestati i nikada neću zaboraviti što je za mene napravio. On je cijelu zemlju učinio sretnom."

Izbornik je Rakitiću rekao da ga i dalje treba, ali njegovu odluku nije mogao ni želio dovoditi u pitanje. 

"Rekao sam mu da nema dileme, da će on kod mene biti nositelj. Znam da je imao tešku godinu iza sebe i da je u Barceloni prolazio kroz teško razdoblje. Nosio se s jako teškim situacijama, to je u svakom pogledu utjecalo na njega, ali njegovo mjesto u reprezentaciji nikada nije bilo upitno jer je igračina i jer je Hrvatskoj dao sve. Rekao sam mu da ću ga podržati i da je za mene stožerni član Hrvatske, ali ovo je njegova odluka o kojoj ne trebamo previše razglabati, već ju moramo poštovati, zahvaliti mu i prirediti oproštaj kakav ta ljudina zaslužuje. Taj oproštaj mora biti veličanstven", zaključio je Dalić.

Dnevnik.ba