Article_Top_970x250

Dalić otkrio što bi promijenio u finalu SP, reprizu još nije pogledao

osvrt izbornika

Dalić otkrio što bi promijenio u finalu SP, reprizu još nije pogledao

srp 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Igor Kralj/Pixsell

Točno godinu dana nakon dočeka na kojem je Zlatka Dalića i igrače iz Rusije dočekalo više od pola milijuna ljudi, izbornik je poručio: "Nije se promijenilo baš ništa. Osjećam ponos, unutarnje zadovoljstvo, ali osjećam i žal što nismo bili prvaci. Emocije me još tresu, mislim da je tako većini. Ali Hrvatska nema ništa konkretno od toga jer nije iskoristila taj fantastičan trenutak, to je moj stav danas."

Dalić se posljednjih dana stalno susreće s pitanjima o Rusiji. Uspomene su fantastične, ali izbornik naglašava da je realnost drugačija. Hrvatska se više ne drži zajedno kao na dočeku o kojem je pričao cijeli svijet. Dalića muči što svjetsko srebro nije iskorišteno u gospodarskom smislu. O tome je jučer govorio svima koji su ga pitali kako se osjeća. 

"Baš ništa se nije iskoristilo niti promijenilo otkako smo viceprvaci. Nemamo ništa od toga. Pričali smo o stadionu, a gdje smo danas? Pričali smo o tome i prije finala SP-a, a do danas nismo napravili korak. Vjerojatno ni nećemo. Žao mi je zbog toga, nismo uspjeli zabiti, a imali smo sjajnu šansu, nogometnim rječnikom. Na euforiji i onom osjećaju koji smo imali, mogli smo napraviti puno, ali nismo i žao mi je zbog toga, iskreno i duboko. Hrvatska nije iskoristila titulu viceprvaka svijeta", jasna je poruka izbornika koji smatra da su se pozitivna slika i popularnost Hrvatske u svijetu mogli bolje iskoristiti.

"Mi smo napravili nešto nestvarno, učinili smo Hrvatsku poznatom u cijelom svijetu. Ne samo poznatom nego i omiljenom, pozitivnom, sretnom. I tu smo stali. Možda ima još vremena, možda se stvari pomaknu i u drugim segmentima društva", poručio je Dalić. 

Dalić izdvojio najdraži trenutak na SP-u. Finale još nije pogledao 

Kada pričamo o trenucima u Rusiji, izbornik teško može izdvojiti onaj najstresniji. Svaka lopta nakon prolaska skupine bila je takva, Hrvatska je u nokaut-fazi dvaput prošla na penale, a finale izborila u produžetku. Zato je izborniku puno lakše izabrati trenutak najveće sreće.

"Izdvojio bih naravno tu 109. minutu, tada smo izborili najveću pobjedu u povijesti reprezentacije. Nikad nas neće napustiti taj osjećaj, nakon takvog gola, kakvo je to bilo slavlje. Zaista smo se osjećali kao da na terenu igra cijela Hrvatska", prisjetio se izbornik.

Ponovio je kako bi u finalu promijenio najprije suca, smatra da je Hrvatska debelo oštećena. Dalić još nije pogledao reprizu finala. 

"Igračima sam uoči finala rekao samo da uživaju, da su napravili baš sve. Naravno, htjeli smo pobijediti, ali htio sam i da uživaju, to se dogodi jednom ili nijednom u životu. Nikada nisam pogledao tu utakmicu i neću. Bio bih još više tužan. Dva smo pogotka primili zbog greške sudaca. Ako bih nešto promijenio iz te utakmice, promijenio bih suca. Odigrali smo možda i najbolje poluvrijeme na turniru. Bili smo nevjerojatno jaki, kvalitetni. Zato smo prošli do finala jer smo na kvalitetu dodali borbenost, zajedništvo i sve drugo što nam je trebalo."

Reprezentacija na terenu također više ne izgleda kao svjetska velesila, a Dalić objašnjava:

"O tome ćemo pričati kad se plasiramo na Euro. Moramo biti realni, igramo bez velikog broja igrača koji su ozlijeđeni i u procesu smo smjene generacije. Vidjet ćemo jesmo li uspjeli, ja i dalje jako vjerujem u ovu Hrvatsku."

Dnevnik.ba