Article_Top_970x250

Cvitanović žestoko napao premijera Hercega i Vladu HNŽ zbog teškog stanja u zdravstvu

korupcija i nepotizam uzrok problema

Cvitanović žestoko napao premijera Hercega i Vladu HNŽ zbog teškog stanja u zdravstvu

ožu 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović sa suradnicima je danas su Mostaru održao konferenciju za medije povodom štrajka medicinskih djelatnika u HNŽ-u.

Za teško stanje u kojem se nalaze medicinski djelatnici u Hercegovačko neretvanskoj županiji (HNŽ) kriva je Vlada HNŽ-a na čelu s premijerom Nevenkom Hercegom, rekao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Cvitanović je zajedno sa visokim dužnosnicima HDZ-a 1990 Lukom Faletarom, Zdravkom Kuzmićem te Marom Anđelić i Marinkom Petrićem danas u središnjici HDZ-a 1990 u Mostaru održao konferenciju za medije povodom štrajka medicinskih djelatnika u HNŽ-u. Pri tom je uputio žestoke kritike na rad Vlade HNŽ-a, premijera Hercega ali i općenito na djelovanje HDZ-a BiH.

Za Vladu HNŽ-a je rekao kako je najnetransparentnija Vlada u povijesti te županije, a HDZ BiH je optužio da nije ispunio niti jedno od svojih predizbornih obećanja. Naveo i je i kako za teško stanje u zdravstvenom sektoru u HNŽ-a odgovorna aktualna vlast koja je, kako tvrdi, ogrezla u nepotizam i korupciju.

„Doktori, medicinske sestre, medicinski tehničari i drugi djelatnici u zdravstvu, nažalost, ponovno, kao i prije deset godina, primorani su izaći na ulice braniti svoje dostojanstvo i moliti gospodu na vlasti po koju mrvicu s njihova stola. Ovim časnim ljudima isti vlastodršci to su uradili i prije deset godina i tada su ih bili istjerali na ulice. No, onda je na vlast voljom naroda došao HDZ 1990 sa svojim partnerima i u roku pet mjeseci to riješio. Tad nas je po preuzimanju vlasti dočekao štrajk medicinskih djelatnika, koji su tražili povećanje koeficijenta za plaće. Mi smo tada riješili problem sa zdravstvenim djelatnicima, potpisali kolektivni ugovor i imali mir u toj oblasti u proteklih deset godina“, rekao je Cvitanović.

Da se nakon toga, kroz deset godina, dodao je, dizala plaća po jedan posto godišnje, danas ne bismo bili u ovoj situaciji. Od tada do danas, kazao je, medicinskim djelatnicima primanja se nisu povećala.

„A gospoda na vlasti su sebi povećala plaću nekoliko puta.  Liječnici danas imaju plaću od 1.200 KM, a gospoda ministri prelaze i 3.500 KM. Ovo društvo može živjeti i bez premijer a i bez većine nebitnih ministara, no ne može bez liječnika“, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990.

Cvitanović je rekao kako aktualna Vlada HNŽ, a posebno njen prvi čovjek (premijer Nevenko Herceg) podcjenjuju i omalovažavaju sve građane ove županije.

„Svakodnevnom pričom i spinovima o navodnoj transparentnosti pokušavaju prikriti činjenica da je ovo najnetransparentnija Vlada u povijesti HNŽ-a. U radu ove vlade, a posebno njena predsjednika, obmana je svakodnevica. U njezinu radu se krše sve moralne norme, i ne samo to – krše se i sve zakonske normo, no time će se baviti nadležne institucije“, rekao je Cvitanović upitavši  nazočne novinare znaju li koje su sve medijske kuće dobile financijsku potporu Vlade HNŽ-a i koliko je ta potpora iznosila?

„Znate li koji su pojedinci i udruge od interesa za županiju i koliko su oni novaca dobili i zašto? Taj novac da je preusmjeren u zdravstvo, danas ne bismo bili u ovoj situaciji. Nama zastupnicima u Skupštini, nikada nije odgovoreno u što se troše javni novci. I sam sam više puta to pitanje postavljao“, rekao je.

Cvitanović je izravno uputio i poruku premijeru Hercegu kazavši kako „novci koje  šakom i kapom dijelite prijateljima i podobnim udrugama nisu vama ostavljeni u naslijeđe. Stoga ćete zbog toga kad-tad podnijeti račun žiteljima HNŽ-a i cijeloj BiH“.

„Produkt svega ovog što se događa u HNŽ-u je produkt politike HDZ-a BiH na svim razinama. Riječ je o koruptivnom, netransparentnom, bahatom i nacionalno neodgovornom ponašanju“, rekao je.

Također, Cvitanović je posjetio i na predizborna obećanja HDZ-a BiH kazavši kako niti jedno od njih nije ispunjeno.

„HDZ BiH je pred prošle izbore obećao radna novom federalnom ustroju BiH. To je bilo prvo predizborno obećanje. Danas smo po tom pitanju uvaljani u blato. Nismo dobili kandidacijski statut za ulazak u EU jer vlast nije ispunila potrebne obveze. Privredni rad i razvoj imamo, ali u Njemačkoj. Na područjima gdje su Hrvati u većini gospodarski giganti su na koljenima zbog korupcije i nepotizma. Nikad dalje nismo bili od pravne države. Jasno je komu pravna država ne odgovara. Odlučna borba protiv korupcije i kriminala – a ja bih rekao odlučna borba za korupciju i kriminal. Obećanje socijalne pravednosti je čak najlicemjernije obećanje HDZ-a BiH. Zaštita dostojanstva branitelja – revizije su intenzivnije nego ikad i ta populacija nije nikad bila u težoj poziciji“, rekao je predsjednik HDZ-a 1990.

Pored navedenog, Cvitanović je izrazio i podršku banjolučkom biskupu Franji Komarici.

„Dodika i njegovih se niste bojali u ratu, a ne bojte ga se ni danas. Niste valjda od stožernika očekivali da će zbog Vas ugroziti svoje prijateljstvo s Dodikom“, rekao je Cvitanović.

K tomu, rekao je i kako će se HDZ 1990 i dalje zalagati da Hrvatski narodni sabor postane ono što je prvotno i zamišljeno – nadstranačka i strateška politička organizacija hrvatskog naroda u BiH.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Povezane Vijesti

Article_Bottom_970x250