Article_Top_970x250

Čović: politika "građanske BiH" je gubitnička

Kava s Predsjednikom

Čović: politika "građanske BiH" je gubitnička

stu 14, 2017

Piše: Tvrtko Milović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kava s Predsjednikom

Tradicionalna „kava s predsjednikom“ koju organizira ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića obično okupi tridesetak, mahom sarajevskih novinara.

Očekivano, dominiraju pitanja kojima se pokušavaju diskreditirati hrvatski član Predsjedništva, ili ga barem „spustiti“ na razinu Bakira Izetbegovića.

Tako su se i ove godine ponavljala slična pitanja kao i prethodnih godina, od njegovog komentara tuđih ratohuškačkih izjava, slavljenja dana neovisnosti BiH, zastave hrvatskog naroda u kabinetu Predsjedništva, njegove ratne uloge u Sokolu, koliko je novca potrošio na put u Australiju i slične esencijalne teme.

Ipak, Čović je i ovaj put uspio nametnuti važnije teme poput pristupa EU, ispunjavanja upitnika i naravno – Izbornog zakona.

Čović je izrazio optimizam da će se upitnik ispuniti do zadanog roka. Optimizam dobro dođe, iako je malo tko u dvorani povjerovao u datum 12. prosinac.

Komentirajući prijedlog SDP-a i fantomski prijedlog SDA, Čović je naglasio da je u ovom trenutku u parlamentarnoj proceduri samo prijedlog HNS-a. S obzirom na najave SDA da neće podržati prijedlog, Dragan Čović po ovom pitanju nije gajio optimizam.

Ono što je znakovito jeste zakazani sastanak u OHR-u 08. prosinca za koji Čović kaže da je posvećen funkcioniranju vlasti i – izbornom zakonu.

Ocjenjujući generalne odnose u Bosni i Hercegovini, Čović je kao prekretnicu naznačio 2001. kada se hrvatski narod prvi put suočio s pokušajem potpune političke eliminacije. Iako tada nije uspio, on smatra da pokušaji traju do danas. Usput je napomenuo da politika "građanske BiH" nikada neće biti prihvatljiva hrvatskom narodu. 

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250