Article_Top_970x250

Čović održao predavanje na Moskovskom državnom institutu

službeni posjet rusiji

Čović održao predavanje na Moskovskom državnom institutu

velj 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Parlament BiH

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je danas, u okviru službenog posjeta Ruskoj Federaciji, predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose - Sveučilištu MGIMO.

Čović je u opsežnom izlaganju na temu "Sigurnosni izazovi na Zapadnom Balkanu u kontekstu europske perspektive" upoznao studente s eurointegracijskim procesima u BiH i njenom okruženju.

Posebno je naglasio nužnost što skorijeg dobivanja kandidacijskog statusa za BiH u procesu integriranja u Europsku uniju, reformi u području vladavine prava, uključujući reforme izbornog zakonodavstva sukladno Ustavu i odlukama Ustavnog suda BiH, uz puno uvažavanje odluka Europskog suda za ljudska prava, te nužnosti pronalaženja kompromisa između kolektivnih prava i prava pojedinca.

Pored primarne važnosti izgradnje društva i jačanja institucija države, Čović je podvukao važnost partnerske i razumijevajuće uloge međunarodne zajednice, čiji je utjecaj posebno izražen i čija konstruktivna uloga, kroz facilitiranje dijaloga unutar BiH, može značajno doprinijeti postizanju konsenzusa u svim vitalnim pitanjima.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH se posebno osvrnuo na vanjskopolitički aspekt izgradnje i njegovanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u neposrednom okruženju, što je, uz unutarnju konsolidaciju, druga važna pretpostavka očuvanja regionalne stabilnosti.

Naglasio je kako je među državama i narodima koji dijele taj prostor potrebno razvijati uzajamno poštivanje, solidarnost i zajedničko okupljanje oko europskih političkih vrijednosti.

Nakon predavanja nastavljen je dijalog sa studentima koji su pokazali izražen interes za bolje razumijevanje društveno-političkih prilika u BiH.

Uoči predavanja Čović sastao se s rukovodstvom Sveučilišta MGIMO, koje je izrazilo spremnost za suradnju s bosanskohercegovačkim visokoškolskim institucijama.

Dnevnik.ba