Article_Top_970x250

Čović: Gradnja Pelješkog mosta je u interesu BiH, treba rasteretiti Neum i jačati dobrosusjedske odnose s Hrvatskom

danas u čitluku

Čović: Gradnja Pelješkog mosta je u interesu BiH, treba rasteretiti Neum i jačati dobrosusjedske odnose s Hrvatskom

ruj 14, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Vrijednost ove investicije, koja uključuje izgradnju TS Čitluk i priključnog dalekovoda, je 5.450.544, 45 maraka.

U Čitluku je u četvrtak puštena u rad Transformatorska stanica (TS) 110/xkV Čitluk 2.

Stanicu su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić.

Čović je na novinarska pitanja prokomentirao jučerašnje usvajanje Deklaracije o Pelješkom mostu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Jučer smo imali poruku iz Zastupničkog doma, a urzo ćemo kakva je praksa u BiH dobiti poruku iz Doma naroda i nastavit će se tako sve dok ne dođemo pameti i dok ne počnemo raditi u interesu BiH", rekao je Čovićm prenosi N1.

On je naglasio da je izgradnja Pelješkog mosta u interesu BiH.

"Treba ga što prije raditi kako bi se rasteretio Neum i omogućio normalan dolazak turista u BiH te da bi jačali dobrosusjedske odnose umjesto da se stvaraju konflikti u okruženju", izjavio je Čović.

Čović je istakao da nema nikakvih smetnji da se gradnja Pelješkog mosta ne završi.

"Mi u Predsjedništvu BiH se moramo usaglasiti oko dnevnog reda, a tema Pelješkog mosta nije bila u interesu jednog člana Predsjedništva. Napravili smo dovoljno štete BiH različitim komentarima u ime BiH pa bi bilo dobro da i ja stanem s daljim komentiranjem", zaključio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Vrijednost ove investicije, koja uključuje izgradnju TS Čitluk i priključnog dalekovoda, je 5.450.544, 45 maraka.

Izgradnjom predmetne TS postiže se povećanje prijenosnih kapaciteta i sigurnost napajanja južnog dijela općine Čitluk, općine Čapljina (vodozahvat Studenci i Zvirovići), sjevernog dijela općine Ljubuški, te rasterećenje postojeće TS 110/x KV Čitluk.

Novoizgrađena TS nalazi se blizu trase autoceste te će biti napojna čvorna točka za energetske objekte autoceste.

Radovi su počeli u svibnju 2016. godine i završeni su planiranom dinamikom u travnju ove godine.

Izvođači radova na TS je Konzorcij: „Dalekovod“ d.o.o. Mostar i „Dalekovod“ d.d. Zagreb.

Direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić je podsjetio ovom prigodom kako ova tvrtka danas važi za jednu od značajnih investitora u državi.

- Optimizam za uspješnost su aktualni podaci o prenesenoj električnoj energiji (godišnje više do 19 tisuća GWh), gubicima u prijenosnoj mreži od 1, 77 posto, koji su na razini europskih, te raspoloživost mreže od 99, 98 posto, što su odlični pokazatelji funkcioniranja prijenosnog sustava- kazao je Žarić

Što se tiče planova u budućnosti, on je napomenuo kako su na području Hercegovine planirane rekonstrukcije i proširenja TS Nevesinje, TS Ljubuški, TS Stolac, Uskoplje, Mostar 7, te izgradnja TS 110/35“10 kV Željuša čijom izgradnjom će se poboljšati uvjeti napajanja općine Mostar i to sjevernog dijela i slično.

Žarić je najavio i skoro puštanje u rad novih trafostanica u Tuzli, Šipovu, Gradišci, zatim dalekovoda Tomislavgrad-Kupres, kao i značajnih rekonstrukcija TS, posebno u Sarajevu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović čestitao je upravi Elektroprijenosa, djelatnicima te svima onima koji će imati koristi od ovoga objekta.

- Nisu to samo žitelji Čitluka, Međugorja nego i šireg područja i veselim se novim projektima Elektroprenosa- kazao je Čović.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara naglasio je kako sama činjenica, da će od ove trafostanice imati koristi lokalno stanovništvo, gospodarski objekti, autocesta i da će rasteretiti postojeću trafostanicu, jasno pokazuje kako tvrtka Elektroprenos i njezin menadžment posluje i funkcionira uspješno.

Svečanost otvaranja TS je upriličena u sklopu 62. turističko-kulturne-gospodarstvene manifestacije "Dani berbe grožđa - Brotnjo" koja se održava u Čitluku.

U ime Organizacijskoga odbora te manifestacije, nazočne uzvanike i goste pozdravio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

- Izgradnja ovakvog infrastrukturnog objekta dobar je primjer kada se s državne razine prepozna potreba lokalnih zajednica - ocijenio je Radišić.ž

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250