Article_Top_970x250

Čović: BiH može puno naučiti o federalizmu od Belgije

Posjeta Belgiji

Čović: BiH može puno naučiti o federalizmu od Belgije

srp 18, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon sastanka sa Federicom Mogherini, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao se sa ministrom vanjskih poslova Belgije Reyndersom. On je izrazio spremnost Kraljevine Belgije da prenese svoja iskustava BiH u mehanizmu koordinacije. To je posebno važno s obzirom da su dvije zemlje koncipirane na srodnim ustavnim načelima, što uvjetuje veliki značaj njihove afirmacije i provedbe.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didijerom Reyndersom.

Na početku sastanka konstatirano je da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja, ali i da su nedovoljno razvijeni kada je riječ o gospodarskoj suradnji i vanjskotrgovinskim odnosima.

Čović je informirao Reyndersa o političkoj i privrednoj situaciji u Bosni i Hercegovini, planovima u predstojećem periodu predsjedavanja Predsjedništvom BiH, kao i o izazovima na europskom putu BiH.

U razgovoru je istaknut značaj primjene nužnih socio-ekonomskih reformi, te značaj uspostavljanja mehanizma monitoringa provedbe reformi na koje se BiH obavezala.

Reynders je izrazio spremnost Kraljevine Belgije da prenese svoja iskustava BiH u mehanizmu koordinacije. To je posebno važno s obzirom da su dvije zemlje koncipirane na srodnim ustavnim načelima, što uvjetuje veliki značaj njihove afirmacije i provedbe.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je primijetio da s te strane BiH može mnogo naučiti i preuzeti brojna iskustva iz uspješnog procesa federalizacije Belgije, koja je provedena etapno, uz punu posvećenost, otvoren i dobronamjeran dijalog predstavnika ustavnih jezičnih zajednica u toj zemlji. U tom kontekstu slični procesi su poželjni i potrebni Bosni i Hercegovini, kako bi se do kraja demokratizirala i dosljedno organizirala, u skladu s vlastitim konsocijacijsko-federalističkim ustavnim načelima.

Sugovornici su izrazili snažnu opredijeljenost za razvoj suradnje dviju zemlje i međusobnu podršku u okviru međunarodnih organizacija.

Reynders je također izrazio spremnost za daljom podrškom svoje zemlje reformskim naporima u okviru europskog puta BiH, kako na bilateralnom nivou, tako i kroz institucije Europske unije, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250