Article_Top_970x250

CIA-ini dokumenti: Milošević organizirao atentat na Karadžića

stare tvrdnje

CIA-ini dokumenti: Milošević organizirao atentat na Karadžića

kol 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Agencije

Bivši predsjednik tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević je naručio atentat na bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića. Ovu tvrdnju je svojevremeno iznio bivši potpredsjednik RS-a Nikola Koljević, a o njoj se govori i u jednom od dokumenata CIA-e, koji su postali dostupni javnosti 2013. godine, a mediji su ih ponovo počeli objavljivati. 

Prema Koljevićevim navodima, koji se spominju u ovom dokumentu, Karadžića su trebali ubiti bivši pripadnici specijalnih snaga koje je Karadžić rasformirao.

Inače, u dokumentu se navodi kako Milošević pokušava nagovoriti lidere RS-a, prije svih Karadžića, da prihvate mirovni plan Contact grupe, ali da sve više gubi utjecaj.

Navodi se i kako je Milošević, u nastojanju da Karadžića ponovno stavi "pod kontrolu", pokušao kod njega izazvati paranoju, koristeći pritom i medije koji su bili pod kontrolom njegove supruge Mire Marković. U tim medijima su objavljivane priče o različitim scenarijima koji čekaju lidere Srba u BiH.

Dokumenti ranije objavljeni

Ranije objavljeni dokumenti (Foto: Arhiva)

Milošević je čak, navodi se u dokumentu, pokušao vrbovati Ratka Mladića da preuzme vlast nad Srbima u BiH i zamijeni Karadžića, ali Mladić nije želio "kompromitirati srpske ciljeve".

U dokumentu se navodi i kako je vojska pod Karadžićevom i Mladićevom kontrolom zaustavljala i otimala konvoje s lijekovima, medicinskom i opremom za prezimljavanje, koji su bili namijenjeni za Sarajevo, kao i enklave u istočnoj Bosni poput Goražda.

Milošević je čak "zaigrao i na kartu" opozicije u RS-u, pokušavajući smijeniti Karadžića, ali mu je i taj pokušaj propao.

S druge strane, smjenom tadašnjeg direktora RTRS-a i postavljanjem svog čovjeka, Karadžić preuzima kontrolu nad najutjecajnijim medijem u tom dijelu BiH. Istovremeno uvjerava Miloševića kako je u RS-u sve uredu.

Dnevnik.ba