Article_Top_970x250

Četvrta komponenta Twinning projekta predstavljena u Skupštini HBŽ-a

tomislavgrad

Četvrta komponenta Twinning projekta predstavljena u Skupštini HBŽ-a

lip 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) Jozo Ćosić i zamjenica predsjedatelja Dragana Damjanović sastali su se u srijedu s voditeljicom Komponente 4 Twinning projekta Klarom Szalay i savjetnikom predsjedatelja Doma naroda PFBiH i koordinatorom projekta ispred tog doma Goranom Božićem.

Tom prigodom predstavljena je četvrta komponenta Twininnig projekta koja se nastavlja na Twininng i Twinning Light projekt. 

Kako je priopćeno iz Skupštine HBŽ-a, osnove ovog projekta su osnaživanje i jačanje kapaciteta županijskih skupština te unaprijeđenije njihove uloge i angažmana u procesu europskih integracija.

Anita Radoš, stručna savjetnica za propise upoznala je goste s dosadašnjim sudjelovanjem Skupštine Hercegbosanske županije u procesu europskih integracija.

Ciljevi Twinning projekta temelje se na zajedničkim politikama Europske unije. Twinning partneri unaprijed dogovaraju plan rada u svrhu postizanja ciljeva vezanih uz usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a. Pored toga, Twinning pruža tehničku i administrativnu pomoć te doprinosi približavanju države korisnice administrativnoj praksi unutar EU kao i izgradnji dugoročnih odnosa između starih, novih i budućih država članica EU.

Projekt i njegove ciljeve predstavila je voditeljica Komponente 4 Klara Szalay.

Početak projekta će se odnositi na organizirane općenite obuke za predstavnike Skupštine, Stručne službe Skupštine kao i ostale zainteresirane, dok će za specifične obuke biti izabrana jedna osoba. Druga komponenta ovoga projekta bit će razrada i uvođenje zajedničkog akcijskog plana za županijske skupštine koji će biti usklađen s Akcijskim planom PFBiH u cilju unaprjeđenja njihove uloge i neophodnog sudjelovanja u procesu europskih integracija.

Predsjedatelj Skupštine na kraju sastanka je zaključio kako će se zalagati i skupštinskoj većini predložiti osnivanje Povjerenstva za EU integracije čiji bi članovi trebali biti zastupnici kao i djelatnici Stručne službe s obzirom na dugotrajnost procesa i obveze županijskih skupština, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250