Article_Top_970x250

Četiri utakmice i 81 kombinacija! Evo što se mora poklopiti da Vatreni ne vide Euro

Kvalifikacije za Euro 2020

Četiri utakmice i 81 kombinacija! Evo što se mora poklopiti da Vatreni ne vide Euro

lis 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Samo su četiri utakmice ostale do kraja natjecanja u skupini E kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine. Četiri dvoboja, u svakom su moguća tri znaka, dakle ukupno 81 različita kombinacija.

A Hrvatska će jedno od od prva dva mjesta u skupini i plasman među najbolje reprezentacije Starog kontinenta izboriti u čak 78 tih kombinacija. Preračunato u postotke, šanse Hrvatske da ne vidi Euro su oko mizernih 4%.

Koeficijent 1,1

Iz izračuna je, doduše, izbačena mogućnost da će Slovačka dobiti Hrvatsku s 4:0 ili uvjerljivijim rezultatom. Ništa u nogometu nije nemoguće, ali takvo je nešto vrlo blizu nemogućem, stoga je i zanemarivo. Za kladionice također nema dvojbe - tečaj da će Hrvatska osvojiti prvo mjesto u skupini E uglavnom je 1,1, prenose Sportske Novosti.

Ispred Hrvatske zajedno se mogu probiti još samo Slovačka i Mađarska, i to isključivo u sljedećem raspletu: ako Slovačka pobijedi Hrvatsku i Azerbajdžan, a Mađarska trijumfira u Cardiffu protiv Walesa. Tri su kombinacije jer su u sudaru Azera i Velšana još uvijek otvorena sva tri znaka...

U 39 kombinacija s Hrvatskom na Euro ide Mađarska, u 27 Slovačka, a tek u osam kombinacija Wales. Postoje i tri opcije da uz Hrvatsku dalje odu ili Wales ili Mađarska te jedna da se Vatrenima pridruže ili Slovaci ili Velšani. To bi mogle postati dvojbe ako s istim brojem bodova završe Mađari i Velšani, ili pak s njima i Slovaci. Slovačka je trenutačno uspješnija na međusobnoj ljestvici tih triju reprezentacija, ali Wales je može nadmašiti protiv Mađarske.

Hrvatskoj, uglavnom, treba bod sa Slovačkom da osigura prvo mjesto i Euro, dok taj eventualni bod Slovacima ne bi puno značio.

Ovisni o Cardiffu

Oni s dvije pobjede sigurno idu na završni turnir, a u slučaju poraza i remija u Lijepoj Našoj te očekivane pobjede protiv Azerbajdžana ovisili bi o raspletu dvoboja Walesa i Mađarske. Tko god pobijedio, ako prije toga Velšani trijumfiraju u Bakuu, probio bi se u takvom raspletu ispred Slovačke na ljestvici. Slovaci bi, dakle, mogli u Hrvatsku za mjesec dana doći otvorenijeg garda i tražiti sva tri boda, što za Zlatka Dalića i njegovu momčad možda i ne bi bila tako loša opcija. Hrvatska je tako blizu, tu šansu ne bi nikako smjela propustiti.

Dnevnik.ba