Article_Top_970x250

Cerić na komemoraciji ubijenom iranskom generalu Soleimaniju: Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika

sarajevo

Cerić na komemoraciji ubijenom iranskom generalu Soleimaniju: Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika

velj 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Cerić na komemoraciji za Qasema Soleimanija: Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika

Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH nazočio je u nedjelju je obilježavanju godišnjice Islamske revolucije i spomenu za ubijenog iranskog generala Qasema Soleimanija.

Cerić, je "čestitao Bosni i Hercegovini" godišnjicu pobjede Islamske revolucije te dodao: "Mi kao bosanski narod dugujemo Iranu i onima koji su nam pomogli u teškim uvjetima.

Osvrćući se na ulogu Islamske Republike Iran u BiH, Ćerić je naglasio: "Uloga Vrhovnog vođe islamske revolucije, u pomaganju bosanskom narodu se ne može zaboraviti.

Bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice nastavio je dalje govor rekavši:

"Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika. Nadam se da će iransko-bosansko drvo prijateljstva svakim danom postajati sve zelenije", rekao je.

Govornici na ovom skupu pričali su o formiraju Islamske republike sa ajatolahom na čelu, te o ubijenom generalu Qasemu Soleimaniju.

 

Tko je bio Sulejmani?

Hrvatski novinar i ratni izvještač Hasan Haidar Diab tvrdi da je ubijeni iranski general bio u BiH 1993. i 1994. godine, odnosno tijekom ratnih sukoba krajem prošlog vijeka.

Američki Kongres predložio je 9. siječnja rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Qasem Soleimani.

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Soleimani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iranski general i vođa Quds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde, podsjećamo, ubijen je 3. siječnja u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.

Dnevnik.ba