Article_Top_970x250

Cerar: Hrvatski prijedlozi o novom okviru za pregovore neprihvatljivi

slovenski premijer

Cerar: Hrvatski prijedlozi o novom okviru za pregovore neprihvatljivi

sij 06, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pravni okvir za rješavanje graničnog pitanja koji predlaže Hrvatska za Sloveniju je neprihvatljiv i ona će inzistirati na implementaciji arbitražne presude, naglasio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" slovenski premijer Miro Cerar.

Dodao je da u tom stajalištu Ljubljane očekuje i potporu Europske komisije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na zadnjem sastanku u Zagrebu uvjeravao me da implementacija arbitražne presude nije jedini put i da oni o granici žele ponovno pregovarati, što sam kao i ranije odlučno odbio, kazao je Cerar, dodavši kako bi Hrvatska u novim pregovorima vjerojatno zahtijevala više nego što je dobila arbitražnom presudom koja je po njegovim riječima konačno rješenje obvezujuće za obje strane.

Po prvi put u povijesti imamo definiranu cijelu granicu s Hrvatskom. Hrvatska bi u novim pregovorima željela dobiti više, osobito na moru, i to nam jasno poručuje, a to je za nas sasvim neprihvatljivo, kazao je slovenski premijer. Odluku arbitara treba poštovati i implementirati, od toga nisam odstupio niti za milimetar, a neću niti ubuduće, rekao je Cerar, te dodao da Sloveniji u slučaju da Hrvatska ne pristane na implementaciju arbitraže i to u najkraćem vremenu preostaje tužba pred europskim sudom ili druga pravna sredstva.

Za nas je nezamislivo da  članica EU-a ne poštuje arbitražnu presudu i vladavinu prava što je jedno od temeljnih vrijednosti demokratskog svijeta. Hrvatska time krši međunarodno pravo i ako to stanje ne popravi u najkraćem roku Slovenija će morati djelovati i protiv nje upotrijebiti pravna sredstva, kazao je Cerar, dodavši da je zbog toga postala upitna i potpora Slovenije Hrvatskoj pri ulasku u Schengensko područje i OECD, javlja HRT.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250