Article_Top_970x250

"BUDI DOBAR PREMA SVOM UMU" Istaknuti bh. književnici sutra u Mostaru razgovaraju o mentalnom zdravlju

U CODE HUBU

"BUDI DOBAR PREMA SVOM UMU" Istaknuti bh. književnici sutra u Mostaru razgovaraju o mentalnom zdravlju

sij 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ovim događajem se nadamo da ćemo osvijetliti pitanja mentalnog zdravlja koja su i dalje široko stigmatizirana u Bosni i Hercegovini, te se suočiti sa prevencijom mentalnih problema, zalažući se za socijalnu uključenost i prava osoba sa psihosocijalnim invaliditetom, naveli su organizatori.

U mostarskom Code Hubu o mentalnom zdravlju sutra će razgovarati istaknuti bh.  književnici Senka Marić, Tanja Stupar - Trifunović, Faruk Šehić, Selma Kešetović i Lejla Kalamujić, a moderatorica je Kristina Ljevak.  Organizator događaja pod nazivom "Budi dobar prema svom umu" je Info centar Europske unije u BiH. 

"Politike i usluge koje se bave mentalnim zdravljem odgovornost su svih zemalja Europe. Stoga Info centar Europske unije u Bosni i Hercegovini želi da organizuje niz događaja pod nazivom 'Budi dobar prema svom umu' tokom kojih ćemo ugostiti bosanskohercegovačke autore/ice i neke od dobitnika Europske nagrade za književnost, čije se knjige izravno ili neizravno bave pitanjima mentalnog zdravlja", navodi se u priopćenju. 

Sigurnost, optimizam, samopoštovanje, prihvaćanje sebe i drugih, pronalaženje zadovoljstva u aktivnostima koje biramo, kapacitet za suočavanje sa lijepim i manje lijepim događajima u životu … dio su naše mentalne snage i odraz mentalnog zdravlja. Stoga se danas u stručnim krugovima zna da je mentalno zdravlje dio našeg općeg zdravlja te da predstavlja iznimno važan izvor snage i sigurnosti za pojedinca ali i za odnose u obitelji i društvu.

"Ovim događajem se nadamo da ćemo osvijetliti pitanja mentalnog zdravlja koja su i dalje široko stigmatizirana u Bosni i Hercegovini, te se suočiti sa prevencijom mentalnih problema, zalažući se za socijalnu uključenost i prava osoba sa psihosocijalnim invaliditetom", naveli su organizatori.

Događaj počinje u 18:30 sati u Code Hubu u Mostaru na adresi Kardinala Stepinca bb, a ulaz je besplatan. 

Dnevnik.ba