Article_Top_970x250

Brtan: Međunarodni natjecateljski skokovi s vodopada promoviraju ljepote Jajca

najava atrakcije

Brtan: Međunarodni natjecateljski skokovi s vodopada promoviraju ljepote Jajca

srp 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: JU "Agencija za kulturno-povijesnu iprirodnu baštinu i razvoj turstičkih potencijala grada Jajca"

Očekujemo da će više od 20 skakača nastupiti na ovogodišnjim 'Skokovima s vodopada'. Skokovi s vodopada u Jajcu jedni su od najatraktivnijih u Europi i svakom profesionalnom skakaču izazov je natjecati se u ovakvom ambijentu - rekao je za Fenu Anto Brtan, direktor „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ govoreći o predstojećim Međunarodnim natjecateljskim skokovima s vodopada u Jajcu.

Ove godine, kazao je Brtan, nastupit će natjecatelji iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore. U tIJEku su i pregovori s poznatom skakačicom iz SAD-a Laurom Rouse, te se u Agenciji nadaju a će i ona sudjelovati u natjecanju. Ovogodišnji 5. po redu međunarodni natjecateljski 'Skokovi s vodopada' održat će se 17. kolovoza.

-Skokovi s visina (High Diving ) predstavljaju ekstremnu sportsku disciplinu. Sigurnost skakača nam predstavlja glavni uvjet za održavanje samog događaja, a upravo zbog toga smo otkazali prošlogodišnje skokove. Dubina vode i skakaonica moraju zadovoljavati potrebne kriterije da bi se moglo pristupiti samom natjecanju - istako je Brtan govoreći o mjerama sigurnosti

Također, naglašava direktor Agencije, na samom događaju angažiraju se ronioci i spasilačka služba koji prate skakača nakon doskoka u vodu, kako bi ga u slučaju nezgode predali osoblju Hitne pomoći koja je na licu mjesta.

-Skokovi s vodopada znatno su opasniji od većine drugih skakaonica, posebno bazenskih. Stoga svaki natjecatelj potpisuje izjavu da sudjeluje u natjecanju na vlastitu odgovornost, svi moraju proći liječnički pregled, a po potrebi i alkotestiranje. Organizator ima pravo uskratiti skakaču nastup ukoliko procijeni da nije dovoljno siguran, iskusan ili spreman. Pored osiguranja skakača, brinemo se i za osiguranje publike - kazao je direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“.

Govoreći o ulozi koju 'Skokovi s Plivskog vodopada', koji je jedan od dvanaest najljepših na svijetu, imaju za razvoj turizma i promociju Jajca, Brtan je podvukao da zahvaljujući Međunarodnim skokovima s vodopada, svake godine slike iznimnih prirodnih i kulturnih ljepota Jajca odu u svijet.

-Vijest o prvim skokovima s vodopada prenijelo je više od 140 domaćih i stranih medija, od Chicaga (SAD) u večernjem dnevniku do Australije u dnevnim novostima. Na ovaj način Jajce je doživjelo izuzetnu promociju na regionalnom i međunarodnom nivou. O značaju i jedinstvenosti ovog događaja govori i činjenica da je 2016. godine na 'Skokovima s vodopada' skakao i Kolumbijac Orlando Duque, deveterostruki svjetski prvak u skokovima s visina. Video koji je za te potrebe napravio tim Red Bulla pregledalo je gotovo 50 milijuna osoba - istakao je Brtan.

Dnevnik.ba