Article_Top_970x250

Brigadir Matanović: Hvala što ste sačuvali ove krajeve, čuvajte uspomenu na sve poginule

Uskoplje

Brigadir Matanović: Hvala što ste sačuvali ove krajeve, čuvajte uspomenu na sve poginule

ruj 15, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Art Info

U Uskoplju se danas održavaju 16. Športske igre Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Uskoplje Županije Središnja Bosna, na kojima nazoče po prvi put i članovi Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi iz Vinkovaca, ispred kojih se nazočnima prilikom svečanosti otvorenja Igara obratio brigadir Petar Matanović, piše Art Info.

Govor prenosimo u cijelosti:

Draga braćo po oružju, poštovani uzvanici, dragi gosti, čast mi vas je pozdraviti ispred udruge veterana 5. gardijske brigade sokolovi iz Vinkovaca koja je sa svojim dragovoljcima sudjelovala u najtežim trenucima opstojnosti hrvatskog naroda, počeviši od Mostara, Uskoplja do  livanjskog ratišta. Na mostarskom ratištu poginulo je iz ove Brigade 11 momaka, ovdje u Uskoplju su poginula 24 momka. Danas su sa mnom dvojica braće od pokojnika koji su poignuli na Ciganskim livadama, gdje sam ja i ranjen. Osobita mi je čast što smo danas ovdje.

Na Livanjskom ratištu, gdje je početak oslobađanja okupiranih hrvatskih krajeva, poginulo je devet momaka.

Ukupno, dragovoljno, iz ove Brigade je poginulo više pripadnika u BiH nego u Hrvatskoj  i zato vas molim da čuvate tradiciju i uspomenu na naše sve poginule pripadnike. Želja nam je i trajna obveza da pronađemo naše nestale bojovnike, jer ima još jako puno momaka kojima kosti nisu pronađene i koji nisu dostojno sahranjeni, uključujući i mog brata nestalog na vukovarskom ratištu.

Stoga je i ovo druženje i naše zajedništvo obveza da našoj djeci prenesemo što se ovdje događalo.

Zahvaljujem se što ste uspjeli sačuvati ovd prostore, zajedno s nama koji smo samo pomogli.

Pozdravljam vas uz krilaticu iz Slavonije, Sokol živi vječno.

Dnevnik.ba
 

Article_Bottom_970x250