Article_Top_970x250

Branitelji obilježili 3. godišnjicu smrti pukovnika HVO-a Ivana Mamića

tomislavgrad

Branitelji obilježili 3. godišnjicu smrti pukovnika HVO-a Ivana Mamića

kol 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Izaslanstvo Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije (HBŽ) i Službe za pitanje branitelja općine Tomislavgrad te predstavnici braniteljskih udruga s prostora HBŽ-a u petak su, na mjesnom groblju Blažuj, pored Tomislavgrada, položili cvijeće i zapalili svijeće u znak sjećanja na pukovnika HVO-a Ivana Mamića-Ićole koji je prije tri godine nakon teške bolesti preminuo u 58. godini života.

Pukovnik Ićola bio je član predsjedništva HVIDRA-e HVO-a, predsjednik Županijske udruge HVIDRA-e HBŽ-a, a pamti se i kao jedan od osnivača 13. bojne postrojbe HOS-a tijekom Domovinskog rata, te njezin ratni zapovjednik.

Svoje ratno djelovanje počeo je samim ustrojem Hrvatske vojske počevši od elitne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske - bojne Zrinski, te naknadno i IX. bojne HOS-a u Splitu.

Na teritoriju BiH začetnik je osnivanja prvih postrojbi HVO-a, te je kroz svoj ratni put, osim spomenute 13. bojne postrojbe HOS-a, zapovijedao i 79. Domobranskom pukovnijom "Kralj Tomislav" u Tomislavgradu.

Tijekom Domovinskog rata više puta je ranjavan, a i nositelj je brojnih visokih državnih odlikovanja za svoje dužnosti i učinjeno u stvaranju HV-a i HVO-a.

Jedan kratak period Ivan Mamić-Ićola bio je načelnik Policijske uprave u Tomislavgradu nakon čega ulazi u politiku gdje je u više mandata izabran u Općinsko vijeće Tomislavgrad.

Osim sudjelovanja u Domovinskom ratu, branitelji ga u poslijeratno vrijeme pamte kao istinskog borca za njihova prava, bilo to kroz državne institucije ili braniteljske udruge.

Dnevnik.ba

Tagovi: