Article_Top_970x250

Bošnjački logoraši iz Mostara tuže Čovića i Ljubića zbog negiranja presude Praljku i drugima

prva domaća tužba

Bošnjački logoraši iz Mostara tuže Čovića i Ljubića zbog negiranja presude Praljku i drugima

pro 15, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bošnjački logoraši spremaju tužbe protiv Čovića i Ljubića zbog navadnog negiranja presuda Tribunala u Haagu.

Udruženje logoraša Mostar podnijet će kaznene prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te zastupnika u Saboru Hrvatske i predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH  Bože Ljubića, zbog negiranja haške presude Prliću i drugima. Riječ je, podsjećamo, o udruzi koja okuplja samo bošnjačke logoraše, iako to nije do kraja jasno iz naziva ove udruge. Samu informaciju o tužbi je, pak, objavio portal Vijesti.ba vlasnika Safeta Oručevića, inače sive eminencije svih političkih procesa u istočnom Mostaru.

Upravni odbor Udruženje logoraša Mostar održao je u četvrtak proširenu sjednicu, zajedno sa predsjednikom Skupštine i predsjednikom Nadzornog odbora tog udruženja, na kojem je donesena odluka da Udruženje ide s tužbom protiv Čovića i Ljubića, i to zbog negiranja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju bivših čelnika Hrvatske Republike Herceg Bosne od 29. studenog ove godine.
 
Kaznenu prijavu protiv Čovića i Ljubića podižu, kako su naveli, u skladu sa Kaznenim zakonom FBiH član 163 stav 1 i stav 5 ovoga Zakona.
 
„Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretanje krivične prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s Krivičnim zakonom FBiH“, navode iz Udruženja, podsjećajući na Čovićevo i Ljubićevo navodno javno negiranje presude Međunarodnog suda.
 
Član 163. Krivičnog zakona govori o izazivanju rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. U stavu jedan stoji da onaj tko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji kaznit će se kaznom zatvora od tri  mjeseca do tri godine. 

Inače, hrvatska javnost nakon izricanja presude Slobodanu Praljku i drugima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu očekuje podizanje stotina optužnica protiv zapovjednih struktura HVO-a.

J.G. / Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250