Article_Top_970x250

Bošnjački generali se pripremaju za rat?

tajni sastanak

Bošnjački generali se pripremaju za rat?

ožu 29, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Desetak umirovljenih generala tzv. Armije BiH održali su tajni sastanak na kojem su razgovarali o organizaciji otpora “napadačima” na suverenitet BiH.

Na sastanku koji je, prema navodima pojedinih medija iz FBiH, 22. ožujka održan u jednom sarajevskom hotelu, bošnjački ratni zapovjednici usvojili su i nekoliko zaključaka u kojima se, između ostalog, ukazuje na “potrebu animiranja svih patriotskih snaga i suprotstavljanja svakom nasrtaju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, piše Blic.

- Ukoliko se nešto ne uradi na ovom planu, generali će svoje aktivnosti proširiti na cijelu teritoriju zemlje i pozvati sve patriotske snage, bez obzira na politička opredeljenja, na budnost i otpor bilo kojoj opstrukciji i oportunizmu, bez obzira s koje strane dolazio – poručuje se u zaključcima tajnog sastanka umirovljenih bošnjačkih generala na kojem su glavnu reč vodili ratni zapovjednici  Prvog i Petog korpusa tzv. Armije BiH Vahid Karavelić i Ramiz Dreković.

Pored njih, sastanku su navodno prisustvovali i bošnjački generali Rašid Zorlak, Nehru Ganić, Sulejman Vranj, Hamid Bahto, Džemo Merdan, kao i brojni drugi bošnjački ratni časnici.

Umirovljeni general Vojske RS Dragomir Keserović za EuroBlic ocenjuje kako bi tajno okupljanje ratnih zapovjednika bošnjačke vojske trebalo zabrinuti svakog tko se zalaže za mir u ovoj zemlji.

- Zamislite situaciju da su se umirovljeni generali i visoki časnici VRS negde tajno sastali i donijeli zaključke u kojima pozivaju na mobilizaciju patriota u RS? Vjerovatno bi se o tome već sledećeg dana raspravljalo i na Vijeću sigurnosti UN, a o reakcijama iz Sarajeva ne smijem ni razmišljati – kaže Keserović.

Protiv organizatora navedenog tajnog sastanka, bošnjačkih generala Vahida Karavelića i Ramiza Drekovića, u Tužiteljstvu BiH već godinama se vodi istraga zbog ratnih zločina koje su počinile jedinice pod njihovim zapovjedništvom. U prijavi protiv Karavelića, koja je podnijeta još 2006. godine, između ostalog, navodi se da je on kao zapovjednik Prvog korpusa tzv. Armije BiH odobrio neselektivno granatiranje i snajpersku vatru po civilima u sarajevskim naseljima pod srpskom kontrolom.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250