Article_Top_970x250

Bošnjaci preživjeli 12 genocida, HVO držao pod opsadom Bošnjake Središnje Bosne

promocija knjige muniba kajmovića o opsadi viteza

Bošnjaci preživjeli 12 genocida, HVO držao pod opsadom Bošnjake Središnje Bosne

tra 15, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

„Dokazano je  da je HVO najokrutnijim metodama prvi napao Vitez i cijelu Središnju Bosnu za koju je Tuđman smatrao  da pripada Hrvatima i hrvatskoj Banovini“, riječi su generala tzv. Armije BiH, Džemala Merdana kojim je započeo svoje izlaganje na promociji knjige Muniba Kajmovića o opsadi i obrani Starog Viteza.

„Dokazano je  da je HVO najokrutnijim metodama prvi napao Vitez i cijelu Središnju Bosnu za koju je Tuđman smatrao  da pripada Hrvatima i hrvatskoj Banovini“, riječi su generala tzv. Armije BiH, Džemala Merdana kojim je započeo svoje izlaganje na promociji knjige Muniba Kajmovića o opsadi i obrani Starog Viteza.

Ovih dana traje prigodni program obilježavanja 25. godina osnutka tzv. Armije BiH i obljetnica stadanja Bošnjaka u Ahmićima. Tim je povodom, u Vitezu predstavljena  knjiga „316 dana opsade i odbrane Starog Viteza“, autora Muniba Kajmovića. Kajmović je, inače, autor i Monografije šehida Viteza i knjige 48 sati pepela i dima koja tematizira zločin HVO-a nad pripadnicima tzv. Armije BiH i bošnjačkim civilima  u selu Ahmići u Vitezu, 16. travnja 1993.  U  uvodnom dijelu programa istaknuto je kako postoji samo jedna istina o ratu, odnosno rov i mezar te da svaka bošnjačka obitelj i bosanska kuća dobro pamti opsadu HVO-a u Središnjoj Bosni, posebno u Vitezu,  Kiseljaku, Vrbanji kod Bugojna, a  u BiH  Srebrenicu, Prijedor. Istaknuto je kako je zločin HVO-a u Ahmićima - genocid. 

Nakon intoniranja himne BiH i proučene el – fatihe, publika je pozdravljala goste iz političkih struktura, a posebno oduševljenje izazvao je Dževad Mlaćo, predsjednik Skupštine Patriotske lige BiH. U suradnji s Medžlisom Islamske zajednice u Vitezu, djeca su izvela prigodni performans o stradanju u Ahmićima – uz plastične puške, sofru, fildžane i dovu.

„HVO prvi napao u Središnjoj Bosni, Hrvati nastavljaju s agresijom“

Merdan je, u svom izlaganjau, Kajmovićevu knjigu označio kao kapitalno djelo koje jasno govori o agresiji HVO-a na BiH.

 „Kao sudionik dijela događaja koji su tema ove knjige, mogu reći da je ovo kapitalno djelo, vrijedan i značajan proizvod koji je sadrži veliki broj dokumenata, stenograma, koji se izravno ne odnose na Stari Vitez, ali jasno govore o agresiji Hrvatske i HVO-a na BiH“, rekao je Merdan.  

Merdan je istaknuo kako su Franjo Tuđman i Slobodan Milošević pokušali podijeliti Bosnu, a da su hrvatske i srpske snage izvršile agresiju na Repubiku BiH.

„Velikohrvatske i velikosrpske, fašističke ideje su u ratu poražene, a danas provode jedan drugi tip agresije, opet forsiraju podjelu Bosne“, izjavio je Merdan.

“HVO držao Središnju Bosnu pod opsadom 316 dana“

Dodao je i kako je dokazano da je HVO najokrutnijim metodama prvi napao Vitez i cijelu Središnju Bosnu za koju je Tuđman smatra da pripada Hrvatima i hrvatskoj Banovnini.

„Važno je da ove mlade generacije znaju da je HVO prvi napao, a da su pripadnici Armije BiH branili Vitez i Središnju Bosnu, i naposljetku ga obranili“, izjavio je Merdan.

Merdan, također tvrdi, i kako je HVO držao Središnju Bosnu pod ospadom 316 dana.

„Autor piše o 316 dana opsade, ali to je teško opisati, nema na dunjaluku patnje ljudske, kakvu su proživjeli Bošnjaci Viteza i Središnje Bosne, kako je to naš prvi predsjednik Alija Izetbegović i rekao -  mi smo malo čudo bosanskog otpora,  a ja bih rekao da nas je samo Allah spasio i podario obranu“, rekao je Merdan.

Merdan je istaknuo kako je početak agresije HVO-a na BiH počeo upravo u Starom Vitezu čiji su žitelji preživjeli 316 dana patnje, pakla, straha  i opsade.

“Najveća bošnjačka dilema ikada – postoji li pisana naredba za Ahmiće?“

„U tih 316 dana opsade Središnje Bosne i Viteza, ptica s grane nije mogla ući, borili smo se sa nadmoćnijim neprijateljem, oni su imali više ljudstva, oružja, više svega“, dodao je Merdan i istaknuo najveću bošnjačku dilemu ikada – postoji li pisana naredba za napad na Ahmiće.

Faik Uzunović, profesor na Zeničkom Univerzitetu, nekadašnji veleposlanik BiH u Pakistanu i Norveškoj usporedio je genocid nad Bošnjacima s „genocidom nad Židovima“.

“Nad Bošnjacima izvršeno 12 genocida, stradali koliko i  Židovi“

„Nema ovakvih mjesta mnogo, znam da je bilo teško, puno patnje i pakla, ali i borbenosti, hrabrosti, trebalo je poraziti višestruko jačeg neprijatelja u centralnoj Bosni“, rekao je Uzunović.

Smatra i kako se hrvatska i srpska strana u BiH  služe lažima, propagandom i gebelsovim metodama, no da Bošnjaci na te laži moraju odgovoriti istinom i činjenicama.

„Neki kažu da je nad nama izvršeno 11 genocida, no ja tvrdim da je 12 genocida bošnjački narod kroz historiju preživio“, rekao je Uzunović.

Istaknuo je i kako nije povjesničar ali da Kaimovićevu knjigu svakako treba prevesti na svjetske jezike kako bi se cijeli svijet upoznao s genocidom nad Bošnjacima koji je drugi najveći nakon holokausta nad Židovima 1945 godine.

„Stravičan susret s HVO-om – nastava na tzv. hrvatskom jeziku“

Lejla Beško Haskić, profesorica šerijatskog prava, u izlaganju je istaknula svoj prvi, stravičan,  susret s HVO-om.

„Kao desetogodišnja djevojčica išla sam u Vitez u školu i morala sam pohađati nastavu na tzv. hrvatskom jeziku“, rekla je Bešo – Haskić i dodala kako su je roditelji upozoravali kamo  se treba kretati po Vitezu za vrijeme rata.

„Sada razumijem taj strah svojih roditelja, jer njihove težnje nisu prestale, danas žele tzv. treći entitet“, izjavial je Beško – Haskić.

Ova profesorica šerijatskog prava ističe i značaj žene institucije – Bošnjakinje, žena koje su hranile i pomagale vojnicima na crtama te dodala kako su samo zahvaljujući Allahu spasili svoju vjeru i tradiciju u centralnoj Bosni.

“Tuđman etnički očistio Središnju Bosnu“

„Nama u Vitezu, u cijeloj Središnjoj Bosni, prijetio je nestanak, agresivna politika Tuđmana, i službenog Zagreba, planski i smišljeno, htjeli su s rukovodstvom Hrvata, etnički očistiti ovaj prostor od Bošnjaka“, izjavila je Bešo – Haskić.

Naglasila je i kako je moto Nikole Koljevića „nema mira bez razdvajanja“, bio prisutan u Središnjoj Bosni.

Hrvati u Središnjoj Bosni uzurpirali bošnjačku zemlju

„To je moto kojim su se Hrvati služili, posebno u Središnjoj Bosni, smatrali su da brane svoje, a zapravo su uzurpirali naše“, zaključila  je Bešo – Haskić.

Program se nastavlja danas kada će prigodno predavanje održati Mustafa ef. Cerić, a u nedjelju, na dan stradanja u Ahmićima mevlud će održati Husein ef. Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH. 

Dnevnik.ba