Article_Top_970x250

Bizarna priča iz Nizozemske: Izolirana obitelj godinama čekala smak svijeta...

misterij je sve veći

Bizarna priča iz Nizozemske: Izolirana obitelj godinama čekala smak svijeta...

lis 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia

Istražitelji priznaju da u čitavom slučaju ima mnogo nepoznanica i da rade na traženju odgovora na ključna pitanja poput onih je li obitelj tamo držana protiv svoje volje.

Objavljene su prve slike 25-godišnjeg muškarca koji je svoju obitelj spasio iz života u izolaciji u udaljenom nizozemskom selu dok su čekali smak svijeta ušavši u obližnji kafić i zatraživši pomoć, piše 100posto.hr.

25-godišnji Jan dolutao u bar i tražio pomoć. U kući pronašli njegovu braću i sestre, kao i 58-godišnjeg Josefa B. koji je uhićen

Policija kaže da je Jan Zon van Dorsten živio u malom i zatvorenom prostoru kuće u Ruinerwoldu posljednjih devet godina, a u nedjelju se pojavio u baru, naručio pet piva i rekao da ne može otići kući. To je policiju odvelo u izolirano kućanstvo u kojem su pronašli njegovo četvero braće i sestara u starosti od 18 do 25 godina, te njihovog oca. Obitelj je odvedena na sigurnu lokaciju, sedma osoba je osoba uhićena, a radi se o 58-godišnjem Austrijancu Josefu B.

Istražitelji priznaju da u čitavom slučaju ima mnogo nepoznanica, te da još rade na traženju odgovora na ključna pitanja poput onih je li obitelj tamo držana protiv svoje volje i kakav je točno njihov odnos s Josefom B, koji je unajmljivao kuću.

Misteriji je još veći nakon otkrića Janovog profila na društvenim mrežama. Radio je u firmi čiji je vlasnik Josef B.?

Misterij je produbljen činjenicom da je najstariji sin Jan imao pristup društvenim mrežama i bio aktivan na Facebooku od lipnja ove godine. Objave na njegovom javnom profilu pokazuju da je tu platformu koristio nekoliko godina do 2010., kada je objavio status u kojem kaže da se preselio u Ruinerwold -  selo u kojem se nalazi kuća u kojoj su boravili devet godina.

Na profilu nisu zabilježene aktivnosti sve do lipnja ove godine kada je ponovno reaktiviran statusom u kojem stoji da Jan radi kao online menadžer trgovine u Creconatu, odnosno selu Meppel nedaleko od Ruinerwolda.

"Kreativnost je za sve", piše u objavi.

Creconat je povezan s tvrtkom Native Creative Economy, koja se bavi preradom drva, a nalazi se u Meppelu. Njezin je vlasnik Josef B. Policija je pretražila prostorije tvrtke, no još uvijek nije poznato jesu li tamo išta pronašli. 

Instagram

FOTO: Instagram

Objavljivao fotografije prirode i statuse o klimatskim promjenama

Jan je provodio vrijeme na društvenim mrežama objavljujući fotografije prirode i statuse koji potiču na borbu protiv klimatskih promjena. U nedjelju je objavio tri fotografije Ruinerwolda, snimljene u mraku. Smatra se da su snimljene na povratku iz kafića koji je, tvrde izvještaji medija, Jan posjetio čak tri puta prije no što je konobar pozvao policiju, opisavši ga kao neurednu i zbunjenu osobu koja treba pomoć.  Nitko iz njegove obitelji ne nalazi se u službenim registrima, potvrdila je policija koja sumnja da su upravo tako uspijevali neopaženo preživljavati godinama.

Screenshot / Instagram

FOTO: Instagram

Kako se priče o izolaciji i društvenim mrežama poklapaju?

Gradonačelnik Ruinerwolda na konferenciji za tisak rekao je da nikada nije vidio nešto slično. Govoreći o unutrašnjosti kuće, dodao je kako je policija pronašla mnogo soba s improviziranim namještajem u kojima je u izolaciji živjela nizozemska obitelj. Čini se da se s napretkom istrage nova pitanja tek otvaraju jer se Janovo objavljivanje slika na društvenim mrežama ne poklapa s pričom o životu u izolaciji.Profimedia

FOTO: Profimedia

Dnevnik.ba