Article_Top_970x250

Bivši direktor inspekcija TŽ: Smijenili su me jer se nisam želio priključiti PDA

politički pritisci

Bivši direktor inspekcija TŽ: Smijenili su me jer se nisam želio priključiti PDA

ruj 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Klix

Vlada Tuzlanske županije (TŽ) na današnjoj sjednici smijenila je Amela Mehanovića s pozicije direktora Županijske uprave za inspekcijske poslove u Tuzli.

Kao razlog ovakve odluke navedeni su loš poslovni rezultat i nepridržavanje akata Županijske vlade, što je Mehanović kategorično negirao, navodeći da je pozadina njegove smjene političke prirode, odnosno njegov stav da se ne priključi nedavno osnovanom Pokretu demokratske akcije (PDA).

Mehanović je u otvorenom pismu upućenom redakciji portala Klix.ba naveo da je Vlada TŽ  izvještaj o radu Županijske uprave za inspekcijske poslove za 2017. godinu jednoglasno prihvatila 27. ožujka 2018., a kako tvrdi, lani su postignuti i najbolji rezultati od osnivanja ove uprave po pitanju smanjenja sive ekonomije, broja poduzetih upravnih mjera, izdatih prekršajnih naloga i zatečenih radnika na crno.

"Isti izvještaj proslijeđen je Skupštini TŽ koji je bio uvršten u dnevni red sjednice 26. travnja2018., ali je na prijedlog premijera TŽ Jakuba Suljkanovića skinut. Obrazloženje je bilo da je to učinjeno 'iz tehničkih razloga'. Vlada i Skupština TK nikada nisu zatražile nikakvu doradu, niti neko objašnjenje, pa je jasno, što će kasniji postupci i potvrditi, da je ustvari razlog 'političke prirode'", kaže Mehanović.

"Tražili su da podržim PDA"

Mehanović dalje tvrdi da su nakon toga počeli politički pritisci na njega da se priključi i podrži novi politički projekt u TŽ, odnosno PDA.

Kao što je poznato, PDA je nastala nakon žestokih unutarstranačkih sukoba u Stranci demokratske akcije (SDA), a koji su između ostalog rezultirali smjenom Mirsada Kukića s pozicije predsjednika Županijskog odbora SDA u TK, a nakon toga i smjenom županijskog premijera Bege Gutića te uvođenjem povjereništava u županijske i općinske odbore stranke. 

"Često sam bio pozivan od premijera TŽ (Jakuba Suljkanovića, op.a.) i predsjednika Skupštine TŽ (Senada Alića, op.a.) s različitim zahtjevima, u vezi s podrškom navedenoj političkoj opciji (PDA, op.a.), a i drugim zahtjevima, što ću iznijeti i predočiti s dokazima Tužiteljstvu TŽ i drugim institucijama BiH. Nakon što nisam pristao na ucjene od navedenih i što nisam htio raditi po direktivi nijedne političke stranke, niti pojedinca, nego samo po zakonu, na sjednici Skupštine TK 31. srpnja 2018. izvještaj o radu Županijske uprave za inspekcijske poslove nije prihvaćen bez bilo kakvog objašnjenja, iako su poslanici vladajuće strukture isti izvještaj podržali na svakoj skupštinskoj komisiji jednoglasno", tvrdi Mehanović.

Naglašava da je neistina da izvještaj nije prihvaćen zbog loših poslovnih rezultata.

"Vlada je u kolovozu 2018. donijela Odluku o načinu razrješenja direktora uprava prije isteka mandata i istu primjenjuje retroaktivno na neprihvatanje izvještaja, jer se u nedostatku argumenata očito moralo odlučiti na takav pravni nonsens", nastavlja smijenjeni direktor Uprave za inspekcijske poslove TK.

Zbog političkih pritisaka otišao na bolovanje

Kako tvrdi, nakon što više nije mogao izdržati pritisak vladajućih struktura iz PDA obratio se obiteljskom ljekaru 20. kolovoza ove godine i od tada se nalazi na bolovanju. 

"Vlada je odmah zatražila da joj dostavim izvještaj o radu Županijske uprave za inspekcijske poslove za prvih šest mjeseci rada u 2018. godini, nakon čega sam uputio dopis premijeru TŽ s dokazima nadležne zdravstvene ustanove da sam privremeno spriječen obavljati poslove zbog bolovanja. Međutim, premijer TŽ mi se pismeno obratio i naveo da on to ne smatra opravdanim razlogom za nedostatak izvještaja, vjerojatno time želi da mi onemogući i pravo na bolovanje i to je iskoristio kao jedan od razloga za moje razrješenje", nastavlja Mehanović.

Ističe i da su rezultati rada inspekcija TŽ za prvih šest mjeseci ove godine najbolji te da su dokumenti na mjesečnom nivou dostavljani nadležnim ministarstvima.

"A ako uzmemo u obzir da je Vlada TŽ nakon mog razrješenja imenovala za v.d. direktora osobu koja se nalazi na listi PDA za Skupštinu TŽ za predstojeće izbore, onda je jasan i nedvojben razog moje smjene", kaže Mehanović te zaključuje da nikada nije bio, niti će u budućnosti biti dio montiranih inspekcijskih kontrola.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250