Article_Top_970x250

Biskup Komarica posjetio prve povratnike u selu Debeljak

počela obnova domova

Biskup Komarica posjetio prve povratnike u selu Debeljak

ruj 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: nedjelja.ba

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica posjetio je prve povratnike u selu Debeljak, u skoro potpuno opustjeloj brdskoj župi Stratinska između Banje Luke i Sanskog Mosta koja je nekada brojala više od 500 žitelja.

Ovo najmnogoljudnije selo navedene župe tijekom zadnjeg rata ostalo je bez ijednog žitelja, a kao i na mnogim drugim mjestima iz kojih su protjerani katolici, tako se i za povratnike u ovo selo i župu godinama nitko od službenih entitetskih i općinskih predstavnika nije brinuo, priopćeno je na internetskoj stranici Katoličke tiskovne agencije (KTA) BiH.

Nije bilo ni puta jer je raniji oštećen od gorskih bujica, a i električna mreža bila je namjerno uništena. Godinama su pojedinci od entitetskih i državnih vlasti tražili pomoć za obnovu svojih porušenih domova, ali su sve njihove molbe uglavnom bile uzaludne.

Ipak, oni su najuporniji vlastitim sredstvima i uz solidarnu pomoć rodbine i bivših susjeda, koji kao i oni sada žive u Hrvatskoj, na roditeljskim temeljima počeli obnavljati svoje domove.

Tako je kuću na svojoj djedovini prva uspjela izgraditi Finka Komljenović, kuću za svoju obitelj sa osmero djece trenutno gradi Josip Komljenović, a u priopćenju se navodi kako postoji još desetak obitelji koje se spremaju započeti gradnju svojih kuća, ali im nedostaju put i struja te su zamolili biskupa Komaricu za pomoć.

Biskup Komarica pohvalio je njihovu međusobnu solidarnost, upornost i ljubav prema rodnom kraju te im je obećao kako će intervenirati kod nadležnih za dodjeljivanje pomoći.

Dnevnik.ba