Article_Top_970x250

'BiH za Srbiju iznimno važan trgovinski partner'

sastanak čelnika srbije i rs-a

'BiH za Srbiju iznimno važan trgovinski partner'

lip 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Anadolija

Srbija i bh. entitet Republika Srpska imaju odličnu suradnju u kontinuitetu, odnosi su na vrlo odgovornom i ozbiljnom nivou i uvijek i u svakom trenutku podržavamo jedni druge, suglasili su se danas u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Nakon sastanka s Dodikom u Predsjedništvu Srbije, kojemu su prisustvovali i predsjednica RS-a Željka Cvijanović i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, Vučić je kazao da su imali sveobuhvatne i važne razgovore.

"Mi imamo odličnu suradnju u kontinuitetu i razgovarali smo o svim našim odnosima, bilateralnim odnosima i prije svega ekonomskoj suradnji", rekao je Vučić, dodavši da je upoznao prisutne s time da su za dionicu autoceste Kuzmin-Sremska Rača dobivene prve građevinske dozvole, te da se očekuje ostvarenje svih prethodno najavljenih rezultata.

On je naveo i da će cesta Čačak-Požega biti završena do kraja 2021. godine, nakon čega će se nastaviti ka Sjenici, Novom Pazaru, druga cesta, odnosno brza prometnica ka Užicu, a treća ka Kotromanu i Višegradu, čime bi se i Sarajevo približilo Srbiji.

"Odnosi s RS-om su na visokom i vrlo odgovornom i ozbiljnom nivou postavljeni s obje strane, uvijek i u svakom trenutku podržavamo jedni druge i uvijek govorimo otvoreno o svim pitanjima", dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, međusobna podrška se podrazumijeva, a Srbija i RS "čuvaju leđa jedna drugoj".

Vučić je rekao i da je Srbija uvijek i u svakom trenutku spremna pomoći RS-u, da je pomagala i da će uvijek biti spremna pomagati.

Predsjednik Srbije je kazao i da je za Srbiju BiH jedna od najznačajnijih trgovinskih partnera, te da želi da se ti odnosi, pogotovo po pitanju putne infrastrukture, i dalje unaprjeđuju.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što će se nastaviti s radom u vezi s cestovnom infrastrukturom, što je dogovoreno ranije.

Zahvalio je predsjedniku Srbije "na najintenzivnijoj podršci".

Komentirajući pitanje Kosova, Dodik je naveo da je potpuno uvjeren da Srbija nema što brinuti dok pregovore vodi Vučić.

"RS ima jasnu poziciju, i mi podržavamo poziciju službenog Beograda po pitanju Kosova i ja sam uvjeren da je pozicija Srbije mnogo jača danas po tom pitanju, te nema potrebe da se to pitanje požuruje", rekao je Dodik.

Pozvao je sve ljude da se ujedine po pitanju Kosova, jer je politička stabilnost Srbije korisna za sve Srbe, gdje god oni živjeli.

Dodik je zahvalio i na pomoći koju Srbija sutra šalje za općinu Drvar, u vidu respiratora, skafandera, kombi vozila i medicinske opreme.

Dnevnik.ba