StoryEditor

Biciklijada ‘Stazom ajduka‘ u sklopu Blidinje BIKE Festivala

Piše D  /  14.07.2021., 03:07h

Ova biciklijada, zamišljena kao rekreativna vožnja, organizira se s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta, priopćeno je iz Ureda Vlade ZHŽ-a za europske integracije.

Polazna točka biciklijade je u 10 sati ispred restorana Staza na Blidinju.

Na ovoj relaciji dugoj oko 50 km sudionici će imati prigodu vidjeti neke od najljepših krajolika koje Hercegovina i Park prirode Blidinje nudi, a tijekom vožnje moći će obići Divu Grabovčevu, pećinu hajduka Mijata Tomića, Masnu Luku, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na ovoj dionici. 

Inače, ovo je peta u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koja je organizirana u okviru projekta "Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – #CyclingRural" koji se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020.

Projekt će također uvesti i standard kvalitete "Bike Friendly Concept", te će na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji što će izravno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Zapadnohercegovačke županije.

Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura bespovratnih sredstava. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG), stoji u priopćenju.

 Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom "Cycling Rural", koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa, prenosi Fena.

Dnevnik.ba

23. rujan 2021 13:19