Article_Top_970x250

Barbarić: Ako su kanadski ili belgijski model “fašizam”, vrijeme je da krenemo s tim “fašizmom”

predstavljanje zbornika radova na sum-u

Barbarić: Ako su kanadski ili belgijski model “fašizam”, vrijeme je da krenemo s tim “fašizmom”

ruj 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: HMS

Predstavljač zbornika radova sa znanstvenog skupa “Europski ustav za BiH” bio je i doc. dr. Dražen Barbarić sa Sveučilišta u Mostaru.  On je kazao kako postoji jedna ozbiljna kampanja za diskreditiranjem konferencije pa tako i zbornika koja dominantno dolazi iz Sarajeva, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Barbarić ističe da su skupom i zbornikom otvorena pitanja koja najviše tište ovu državu.

“Ne treba bježati od toga da se nad Hrvatima kao nacijom provodi strukturalno nasilje. Hrvatski politički predstavnici ne odgovaraju balvanima i blokadama prometnica nego zbornicima radova i konferencijama. Zbornik nije skup žalopojki ni otrovnih strelica usmjeren prema onima koji šalju te strelice. Zbornik je zamišljen kao podloga izgradnji funkcionalnijeg društva. On je priručnik za nastavak borbe za jedankopravan status Hrvata u BiH”, rekao je Barbarić.

Barbarić kaže kako su se autori vodili najvišim dosezima europske civilizacije.

On je napomenuo kako se Dnevnik FTV-a od 1. ožujka (obljetnica održavanja referenduma sa samostalnost BiH) bavio samo građanštinom i da se urednica istoga zgražala nad činjenicom da nije provedena presuda Sejdić-FInci, dok nije ni spomenuta presuda Ljubić koja govori o legitimnom predstavljanju.

Barbarić je naglasio kako je presuda Sejdić-Finci na neki način u disbalansu s kontekstom u kojem je BiH nastala te je predstavio izdvojena mišljenja sudaca koji su bili usmjereni k tome da implamentacija takve presude ide ka podrivanju ustavnih temelja BiH.

“Ljiljana Mijović naglašava da je sud zanemario kontekst u kojem je nastala BiH. -Ako se ta diskriminacija odnosi i na Dom naroda onda zašto se isto ne prenese na Dom naroda ili na Bundestrat, piše Mijović”, rekao je Barbarić dodavši:

-Veličanje četništva i pozivanje na legitimno predstavljanje ne mogu se nazivati nikako nego fašizmom – citirao je Barbarić predsjednika SDP-a Nermina Nikšića naglasivši da, ako su takvi belgijski, kanadski, i različiti modeli decentralizacije fašizam onda je vrijeme da krenemo s tim fašizmom zaključio je Barbarić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250