Article_Top_970x250

Baka Slišković: "Pobjeda protiv Sarajeva je imperativ, ne smijemo dopustiti da se još više odlijepe!"

Press uoči derbija sa Sarajevom

Baka Slišković: "Pobjeda protiv Sarajeva je imperativ, ne smijemo dopustiti da se još više odlijepe!"

stu 09, 2018

Piše: Toni Raspudić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na press konferenciji, novinarima se obratio trener aktualnog prvaka, Blaž Slišković i iznio svoja razmišljanja o sutrašnjem susretu.

Nakon kiksa u Ugljeviku kod Zvijezde 09, pred nogometašima Zrinjskog je susret od izuzetne važnosti. U derbiju 17. kola pod Bijeli Brijeg stiže vodeća momčad prvenstva Sarajevo koje je nakon prošlog kola ponovno pobjeglo Plemićima na pet bodova.

Na press konferenciji, novinarima se obratio trener aktualnog prvaka, Blaž Slišković i iznio svoja razmišljanja o sutrašnjem susretu.

"S obzirom na negativan rezultat iz Ugljevika, ova utakmica je veoma važna da nam se Sarajevo ne bi odlijepilo na veći broj bodova razlike. Pojavljuje se i jedna vrsta imperativa pobjede kako bismo ostali konkurentni sa Sarajevom i Željom s kojima smo tri najozbiljnija konkurenta u utrci za prvaka. Ne smijemo ih podcijeniti iako znamo da im ne igra četiri - pet standardnih igrača. Iz Sarajevo su to spominjali u medijima ili zbog alibija u slučaju negativnog rezultat ili kako bi moje igrače opustili da što ležernije uđu u utakmicu. Mislim kako će oni igrači koji budu zamijenili te prvotimce donijeti nešto pozitivno u igri Sarajeva. To su ona standardna razmišljanja pred ovako važan susret. Mislim da je u ovom trenutku pobjeda važnija za nas nego li za Sarajevo jer nam bježe pet bodova i mi se nalazimo pod većim pritiskom. Moj zadatak u ovom tjednu je bio da smanjim taj pritisak na igrače i da ih rasteretim takvog razmišljanja. No, vjerujem da smo psihološki spremni i da se možemo nositi s tim pritiskom koji nam je stavljen na leđa. Dat ćemo svoj maksimum i uz kvalitetu koji imamo pokušati pobijediti", kazao je Baka Slišković te se osvrnuo i na prethodnu utakmicu:

"Ne mogu naći opravdanje za rezultat u Ugljeviku, ali igrom svoje momčadi ne mogu biti nezadovoljan. Bilo je tu dobrih trenutaka gdje smo kontrolirali utakmicu skoro 80 minuta dok nismo krenuli po pobjedu. Tada smo se previše otvorili i igrači su napravili nekoliko taktičkih pogrešaka koje su nas skupo koštale. Ovo isto sam prenio i igračima na sastanku, da nisam razočaran htijenjem i voljom, ali po onakvom terenu nismo mogli više pokazati. Ako tako budemo ušli u sutrašnju utakmicu, na našem terenu koji je u kvalitetnijem stanju, onda se možemo nadati bodovima protiv Sarajeva. Sve je u mentalitetu i volji... Ako glavama uđemo pozitivno u utakmicu, možemo osvojiti bodove."

Baka je otkrio i svoja razmišljanja o igri Sarajeva u sutrašnjoj utakmici

"Sumnjam da će se oni nešto previše otvoriti i igrati napadački. Njihovo najjače oružje su kontre i polukontre i mislim kako će i sutra tako igrati. Naravno, može biti promjena da me njihov trener iznenadi nekom drugom taktikom i idejom koja je sasvim različita od onoga što ja sada govorim, ali prosto sumnjam. Oni će se koncentrirati na jednu čvrstu i defenzivnu igru i čekati naše greške za njihove polukontre. Imaju Ahmetovića koji u svakom trenutku može da iznenadi, kao i Velkoskog koji se po mom mišljenju preporodio i ono što sam primijetio, a što je pozitivno u igri Sarajeva je da sada igraju puno jednostavnije i brže. Nema pojedinaca da se svojom igrom žele istaknuti i odskočiti od ostalih već su svi podređeni momčadi i to im i donosi rezultate. To je ogromna promjena u odnosu na prošlu i pretprošlu sezonu i zato su sada tu gdje jesu.

Sastav Zrinjskog za sutrašnju utakmicu:

"Veliki problem mi predstavlja to pravilo četiri stranca i dosta sam limitiran time. Imamo sedam kvalitetnih stranaca, a trojica ih mora biti na tribinama. Sutra će od stranaca biti Veselinović, Rugašević, Jakovljević i Miloš Filipović. Tako da neće biti Čirjaka i Jovića. Postoji mogućnost da Rugašević igra na lijevom beku. Ako sam izostavio Čirjaka onta u sredini terena igraju Rustemović i Perišić. Problem mi prave ti stranci. Prezadovoljan sam kako Jović radi i što pokazuje na treningu, kakvu volju da se vrati, a nažalost sam ga morao izostaviti. Čirjaka, koji je nekako bio najstandardniji u prvih 11, izostavljen je upravo iz toga što mislim da je odigrao previše utakmica i da se pojavljuje zamor i treba mu odmor."

Susret između Zrinjskog i Sarajeva igra se sutra na Stadionu pod Bijelim Brijegom u 16:30 sati.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250