Article_Top_970x250

Andrea Nikolić pet godina uspješno vodi festival klasične glazbe u Varešu

Kultura

Andrea Nikolić pet godina uspješno vodi festival klasične glazbe u Varešu

ruj 06, 2017

Piše: Tvrtko Milović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Andrea Nikolić

U Varešu uskoro počinje peti VACLAF – festival po mnogo čemu neobičan u Bosni i Hercegovini. Radi se o festivalu klasične glazbe u gradu koji žudi bilo kakvoj pažnji svijeta oko sebe.

Andrea Nikolić, iz Vareša porijeklom, prepoznala je da gradu treba nešto što će ga lansirati iznad drugih gradova. Svom gradu darovala je – festival klasične glazbe!

Vareš i danas, dvadeset godina poslije rata, izgleda kao grad duhova. I to ne samo zbog uništene željezare na ulazu. Ni ostatak grada, koliko god da je obnovljen, ne može sakriti da mu nedostaje skoro 60% prijeratnih stanovnika. Zato je dolazak klasične glazbe u Vareš tako neobičan, ali i značajan:

„Ove godine organiziramo peti VACLAF. Naravno da su moje veze s Varešom bile presudne za dolazak ovdje, ali još jedan bitan razlog što smo u Varešu je što osjetim da ovom gradu treba festival drugačiji od drugih. Mislim da smo u tom kulturnom pogledu u ovih pet godina preporodili grad“.

Uistinu, nema Varešaka koji ne znaju za Andreu. Neki na „invaziju“ klasične glazbe u Vareš gledaju s blagim nepovjerenjem, dok drugi odobravaju s ekonomske strane. Ipak, festival sam za sebe neće popraviti ekonomsku sliku grada.
Ono što hoće uraditi jeste promovirati grad. I to na nevjerojatan način:

„Dolaze glazbenici i ansambli iz cijele Europe i svijeta. Kao što su oni Varešanima egzotika, tako je i njima Bosna egzotična. Čini mi da na jedan prelijep način spajam kulture. S jedne strane pokazujemo kako se mogu napraviti lijepe stvari, a s druge strane nudimo ljudima kulturu. I to kulturu kakvu nema skoro ni jedan grad u BiH, pa ni oni najveći“

Ove godine na svečanom otvaranju VACLAF-a nastupit će Banjalučka filharmonija koja je već nastupala po Središnjoj Bosni, ali nikad u Varešu.

Kao i prethodnih godina, većina koncerata će biti u Staroj crkvi u Varešu. I na ovaj način VACLAF zadovoljava kriterij neobičnosti održavajući se u jednom od najstarijih sakralnih objekata u BiH.

Ambijent Stare crkve, kao i klasične glazbe, recept su za privlačenje zanimljive publike iz diplomatskog zbora, te tako mnogi od njih po prvi put u životu navrate u Vareš uživajući u svim njegovim kontrastima.

T.M./Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250