Article_Top_970x250

Anđelko Mikulić u Podcastu Bura: Kako smo zaustavili tenkove JNA na Pologu

video

Anđelko Mikulić u Podcastu Bura: Kako smo zaustavili tenkove JNA na Pologu

svibnja 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: YouTube

Anđelko Mikulić, načelnik općine Široki Brijeg s početka 1990.-ih godina, gostovao je u Podcastu Bura povodom obilježavanja 30. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA u mjestu Polog između Mostara i Širokog Brijega.

Mikulić, inače kasnije istaknuti dužnosnik HDZ-a BiH, u razgovoru s voditeljem i urednikom Podcasta Bura Juricom Gudeljom, prisjetio se ključnih događaja od prije 30 godina kad je puk Hercegovine svojim tijelima i pokretnom imovinom zaustavio JNA tenkove. Bilo je to vrijeme ni rata ni mira u BiH, a Mikulić je bio jedan od onih ljudi koji je prepoznao važnost povijesnog trenutka i pomogao organizirati narod da se tenkovi zaustave.

"Kad sad pogledam što sam tad razmišljao, čini mi se da se nisam promijenio. Bio je to romantičarski duh i sve se to dogodilo pomalo romantičarski", rekao je Mikulić.

Istaknuo je kako je tijekom 1980.-ih vjerovao da se stvari mogu rješavati mirnim putem. Jugoslavija je tad, veli, bila vojna sila, iako bi on volio da je bila umna i ekonomska sila, a ne vojna.

"Svi su se plašili te vojne sile, izgleda, osim nas. Ta vojna sila tad je podržavala balvan revoluciju u Hrvatskoj i mi smo se tad također osjetili ugroženima".

Govorio je o tomu kako se pregovaralo s vodstvom JNA o puštanju kolone, o ulogama Alije Izetbegovića i Stjepana Kljujića u pregovorima. Rekao je kako Kljujić nije dobro "pročitao" situaciju te kako je Izetbegović vrlo dobro postupio u danim trenutcima. Ocijenio je i kako je tadašnji zapovjednik, pukovnik Milojko Pantelić, zapravo bio vrlo častan čovjek koji je u tim danima postupio vrlo odgovorno.

"Mislim da je Pantelić bio častan i dobar čovjek".

Također, govorio je o ulozi hercegovačkih franjevaca u cijelom događaju, a opisao je i ozračje koje je vladalo tijekom tri dana dok je kolona oklopnih vozila JNA bila zaustavljena.

"Prvu večer se čak govorila poezija", podsjetio je.

Govorio je i o ulozi novinara i medija u cijeloj priči o tomu kako su novinari Petar Miloš i Smiljko Šagolj stavili izvještaj s terena u međunarodnu razmjenu, te je svjetska javnost doznala za događanje na Pologu.

Također, naglasio je kako je naposljetku najvažnije da je sve prošlo bez prolivene krvi, tj. bez ikakvih incidenata.

Dnevnik.ba