Article_Top_970x250

Amra Mandžukić: "Vratile smo mostarsku odbojku gdje joj je i mjesto - u Premijer ligi"

Odbojkašica SOK Mostar

Amra Mandžukić: "Vratile smo mostarsku odbojku gdje joj je i mjesto - u Premijer ligi"

tra 11, 2019

Piše: Toni Raspudić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: SOK Mostar

21-godišnja odbojkašica SOK Mostar

Studentski odbojkaški klub Mostar dominantno je prošetao kroz Super ligu FBiH i plasirao se u najelitnije odbojkaško natjecanje države - Premijer ligu. Mostarske odbojkašice su sjajnim igrama pokazale kako im je mjesto u višem rangu, a vrhunac su bile finalne utakmice protiv ŽOK Orašje gdje je mostarska ekipa s ukupnih i maksimalnih 6:0 izborila Premijer ligu.

Cijelu su sezonu govorile kako im nije mjesto u Super ligi i kako se žele što prije vratiti u Premijer ligu, a to su i dokazale s 20 pobjeda u isto toliko utakmica.

Doprinos u povratku u Premijer ligu dala je i Amra Mandžukić, 21-godišnja odbojkašica iz Tešnja koja je stigla u Mostar kao veliko pojačanje.

"Veći dio drugog dijela sezone sam bila ozlijeđena, išla sam na terapije kako bi bila spremna za doigravanje s Orašjem. Uspjela sam se oporaviti na vrijeme i pomoći ekipi da izbori Premijer ligu. Bile smo puno kvalitetnija ekipa od Orašja za koje igraju mlade cure, a kada im se u prvom setu ozlijedila njihova najbolja igračica, bilo je jasno kako ćemo se s njima lagano obračunati. Na kraju je završilo 3:0 za nas i u Mostaru nam je trebao samo jedan set za prolaz. No, pokazale smo se i u toj utakmici kao prave profesionalke i nju pobijedile s 3:0 iako smo počele pomalo slaviti nakon tog prvog seta", rekla je za Dnevnik.ba Amra Mandžukić koja je u rujnu stigla u Mostar iz  Kule iz Gradačca, ekipu koja je drugoplasirana u Premijer ligi.

"U Mostar sam došla studirati Fizioterapiju i odmah sam počela s treninzima u SOK Mostar. Nisam poznavala cure osim Tamare Češić protiv koje sam se često susretala kao s protivnicom u Premijer ligi. No, svi su me dobro primili i brzo sam se uklopila. Vjerojatno zbog toga što sam promijenila dosta klubova i od 13. godine živim odvojeno od roditelja, ali opet Mostar mi je najdalje što sam bila od kuće."

Osim što je mijenjala klubove, Amra je mijenjala i pozicije, a u Mostaru je igrala na poziciji korektora i primača na kojoj može dati najveći doprinos. No, početkom druge polusezone došla je ozljeda koja ju je udaljila van parketa sve do finalnih utakmica.

"I ne znam kako se ta ozljeda dogodila. Na jednoj utakmici sam samo osjetila bol u tetivi iza koljena i od tada nisam mogla stati na nogu. Bilo mi je teško bez odbojke i nisam igrala osam utakmica. No, terapije su mi pomogle i vratila sam se najvažnijem trenutku.

Što se Amrine karijere tiče, iako je još na počecima, može se reći kako je itekako bogata. 2014. je proglašena 'Sportskom nadom Tešnja', a iste godine je izabrana za najboljeg kadeta. Od 2014. do 2016. je slovila za najbolju juniorku, a 2015. je proglašena najvećom nadom ženske odbojke, dok je 2017. godine izabrana za najboljeg primača lige.

"Moj otac je bio trener odbojke i on je osnovao klub u Tešnju, a ja sam od šeste godine išla s njim u dvoranu. Tako sam počela trenirati i igrati odbojku, a u Tešnju i Maglaju jer sam imala dvojnu registraciju, sam bila do 14 godine kada sam potpisala prvi profesionalni ugovor za Kulu iz Gradačca. Tu sam se zadržala sve do kraja srednje škole i onda sam stigla u Mostar. Iskreno, imala sam dosta ponuda i Mostar mi je bio na skoro na zadnjem mjestu. Ali, shvatila sam da su dobri uvjeti, da je kao grad odličan, Studentski centar omogućio mi je besplatno školovanje i smještaj u centru, a uz sve mogla sam se i baviti odbojkom, tako da sam odabrala ovdje doći i evo, mogu reći kako nisam požalila. Roditelji i brat mi pružaju najveću podršku i ako smo daleko redovito se čujemo."

Za reprezentaciju BiH Amra Mandžukić je igrala za selekcije kadeta i juniora, a prošle godine se našla i na širem spisku A reprezentacije.

"S juniorskom reprezentacijom smo imale i najveći uspjeh. Igrali smo za brončanu medalju na Europskom prvenstvu protiv Crne Gore, ali smo nažalost poražene s 3:2. Ipak, bilo je to jedno dobro iskustvo i pokazatelj kako nismo daleko od europske košarke. Dobila sam poziv za pripreme A selekcije, ali znala sam kako teško mogu ući u uži spisak od 12 odbojkašica jer sam bila daleko najmlađa. No, ponosna sam na taj poziv jer znam da sam ga zaslužila svojim igrama. Odbojka nije bogat sport i sve cure na ta okupljanja dolaze svojim troškom i mogu biti sretne ako dobiju majicu, dres i štitnike. Nadam se kako će se situacija popraviti jer u Bosni i Hercegovini ima dosta talenata za odbojku."

Osim studiranja i  igranja za SOK Mostar, Amra je i trenerica u Školi odbojke gdje radi s djecom od 12 do 15 godina.

"Drago mi je što svoje znanje mogu da prenesem na mlađe djevojke. Iako nam nedostaje prostora za treninge jer imamo jako velik broj djevojčica, uživam radeći i ovaj posao jer sudjelujem u izgradnji novih mladih odbojkašica.

Očekivanja za sljedeću sezonu?

"Neki minimalni cilj je ostanak u Premijer ligi i mislim kako to možemo ostvariti. Nisam bila prošle godine u Mostaru kada su ispale što se nitko nije nadao jer je Mostar bio bolji klub od Višegrada. Naravno, trebat će nam i pojačanja, ponajviše na pozicijama tehničara i srednjeg blokera. Premijer liga je dosta kvalitetnije natjecanje pa će tako i treninzi biti kvalitetniji. No, dobra smo ekipa, imamo dobrog trenera i jedva čekamo da se borimo u najvišem rangu."

Dnevnik.ba