Article_Top_970x250

AKCIJA KOJOM JE HVO SPASIO USORSKU ENKLAVU: Održan malonogometni turnir "Makljenovac 2017."

obljetnica

AKCIJA KOJOM JE HVO SPASIO USORSKU ENKLAVU: Održan malonogometni turnir "Makljenovac 2017."

srp 21, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U uvodnom dijelu svečanog otvorenja Spomen turnira Zoran Topalović, predsjednik Organizacijskog odbora ove manifestacije, zahvalio je se svima na odzivu, naglasivši da je ovo mali dug prema poginulim, ranjenim braniteljima i svim sudionicima te značajne bitke, jer zahvaljujući njima danas  uživamo slobodu u našoj Usori.

U okviru manifestacije 'Obilježavanje 25. obljetnice Bitke na Putnikovom brdu', koja je utvrđena Odlukom o utvrđivanju značajnih datuma i kalendara općinskih manifestacija ("Sl. glasnik općine Usora" broj: 6/14), nakon što je u srijedu 12. srpnja na Središnjem spomen obilježju poginulim braniteljima Usore i Spomen obilježjima u Ularicama i Makljenovcu upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća uz prigodnu molitvu, u subotu 15.07. je na stadionu 'Plaža' u Makljenovcu  nastavljena ova manifestacija održavanjem Spomen turnira mjesnih zajednica općine Usora, 'Makljenovac 2017.', piše Usora.com.

U uvodnom dijelu svečanog otvorenja Spomen turnira Zoran Topalović, predsjednik Organizacijskog odbora ove manifestacije, zahvalio je se svima na odzivu, naglasivši da je ovo mali dug prema poginulim, ranjenim braniteljima i svim sudionicima te značajne bitke, jer zahvaljujući njima danas  uživamo slobodu u našoj Usori. Topalović je pozdravio uvažene goste: Općinskog načelnika Zvonimira Anđelić, Nikolu Antunović 'Kavu', zapovjednika 110. brigade Hvratskoga vijeća obrane Usora, Nenada Križić, pomoćnika i izaslanika ministra hrvatskih branitelja RH Tomislava Medveda, Iliju Zovko, diministra županijskog ministarstva za braniteljska pitanja ZDŽ, Vjekoslava dr. Jeleč, zastupnika u Skupštini Grada Zagreba i izaslanika gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Krešimira Zubaka, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nazočne sudionika bitke, sve nazočne branitelje, obitelji poginulih branitelja i građane.

Evociranje uspomena i oživljavanje sjećanja na povijesnu 'Bitku na Putnikovom brdu' u svom obraćanju upriličila je Ivana Jeleč, kojom prigodom je istaknula:

"Danas kada obilježavamo 25.  obljetnicu bitke na Putnikovom brdu, prigoda je da se u kratkim crtama podsjetimo kako je to izgledalo davne 1992. godine.

'Bitka na Putnikovom brdu' rekli bi, bila je 'psihološka prekretnica koja je osvijestila narod od nevjerice i šoka, nakon protjerivanja' i bitka koja je unijela samopouzdanje u ljude i vojnike. Riječ je o akciji koja je iznenadila okupatora u Doboju, a koji nije očekivao tako brz i silovit kontranapad, naročito ne na jedan od najutvđenijih vojnih objekata bivše JNA, kakvo je Putnikovo brdo. Danas slobodno možemo reći da je to bila među prvim, a možda i prva ofanzivna akcija koju je izveo HVO u Bosni i Hercegovini toga razmjera.

Sve je počelo padom Doboja, 3. svinja 1992. godine. Peko 27.000 Hrvata i Muslimana u neprekidnim kolonama pod kišom metaka i granata bili su prisiljeni napustiti Doboj. Okupacijom i slamanjem Doboja, neprijatelj je svoje snage usmjerio na linije HVO Usora.

Nakon izuzetnih priprema: izviđanja, razminiravanja, uvođenja udarnih snaga, određivanje ciljeva i analiza krenuo je napad protiv onih koji su pljačkali, ubijali i razarali naša ognjišta. Na dogovoreni znak bojovnika napad je krenuo točno u 12:30h povijesnoga datuma 12. srpnja 1992. godine. Krenulo se iz više pravaca istovremeno, sedam udarnih grupa imalo je konkretne zadatke i određene ciljeve. Vrijeme je bilo veoma loše, kiša je lila, nebo su parale munje, tresli gromovi i miješajući se sa eksplozijama granata osvjetljavali su teren. Stotine granata i projektila oralo je zemlju, a metci su letjeli oko ušiju, oko glava. Nakon teške borbe naši bojovnici su uspjeli ovladati neprijateljskim položajem na Putnikovom brdu od 'Glavice do Cerika'. Uništena je vojna zgrada, zarobljena su tri tenka, te veća količina streljiva i naoružanja, a neprijatelju su naneseni ogromni gubici u ljudstvu i tehnici.

Poseban doprinos izvođenju i pripremi ove akcije dali su: Zapovjedništvo i izviđačko-inženjerske grupe druge bojne, udarne grupe druge bojne, interventni vod 'Usorski lavovi' prve bojne, brigadni interventni vod, TRD 110.-e brigade, i na tome im veliko hvala, kao i svim ostalim pripadnicima brigade koji su sudjelovali u ovoj akciji.

Posebno hvala onima koji su dali najvrednije - svoje živote za ovu bitku, hvala:

Zdravku (Ivan) Krajina

Jozi (Franjo) Rajkovača

Stipi (Ivan) Perić

Mehi (Šemse) Ahmić

Suadu (Izet) Kučuk

Marijanu (Martin) Krajina

Nikoli (Mijo) Topalović

Iliji (Josip) Marelja

Reufu (Mustafa) Hodžić

Hvala ranjenim pripadnicima 110. brigade HVO u ovoj bitci:

Ivo (Marko) Suvala

Pero (Marko) Lujić

Krešimir (Mato) Zubak

Mato (Drago) Matošević

Mato (Ilija) Čančar

Ivo (Anto) Matić

Ilija (Ivan) Krajina

Dragan (Ilija) Matić

Ševal (Omer) Hodžić

Nedeljko (Stipo) Grgić

Mato (Marijan) Brković

Petar (Ivo) Petrović

Nedeljko (Ilija) Vrkašević

Slobodan (Franjo) Krištić

Emir (Muhamed) Tokmić

Žarko (Jakov) Kopčić

Marko (Ante) Gavran

Josip (Luka) Kopčić

Anto (Jakov) Brković

Ilija (Marijan) Varenica

Pejo (Ante) Marić

Tomo (Pavla) Gavran

Franjo (Ante) Prakljačić

Ivica (Nikola) Čalić

Zoran (Pero) Topalović

Zvonko (Jozo) Petrović

Andrija (Ilija) Zubak

Marijan (Ilija) Šimunović

Ivo (Luka) Božić

Anto (Luka) Šimunović

Goran (Mato) Ćosić

Zoran (Niko) Mandić

Petar (Ilija) Dadić

Luka (Pejo) Šimunović

Anto (Jozo) Risonjić

Goran (Ivan) Jelić

Akcija 'Putnikovo brdo' glede priprema i same akcije u potpunosti je realizirana, a s pravom možemo reći da je to bila jedna od najžešćih ofanzivnih akcija na prostoru Usore. U ovoj akciji 110. brigada HVO Usora postigla je značajnu pobjedu koja je ostala upisana u povijest usorskoga kraja. Na kraju zahvalimo našim braniteljima, koji su o početka rata bili ondje gdje častan čovjek jedino i može biti. Da nije bilo njih, ne bismo bili ovdje, a Bog zna bili nas uopće i gdje bilo."

Nikola Antunović 'Kava', zapovjednik 110. brigade HVO Usora:

Cijenjene obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 110. brigade HVO Usora,

Invalidi i stradalnici Domovinskoga rata,

Uvaženi branitelji Usore,

Poštovani predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata,

Dame i gospodo,

Dragi Usorani,

Iskreni pozdrav upućujem povodom 25. obljetnice akcije 'Putnikovo brdo' i 19.-tog Spomen turnira mjesnih zajednica Općine Usora.

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što danas, ovdje pred ovim skupom, pred braniteljima i svim sudionicima obrane Usore i žiteljima Općine mogu se obratiti u svojstvu zapovjednika 110. brigade HVO Usora sa par riječi. Nakon što je početkom svibnja '92. neprijatelj okupirao Doboj, te s bijegom Hrvatskog i Bošnjačkog naroda iz Doboja na slobodni teritorij Usore i Tešnja, neprijatelj je krenuo na hrvatska sela Prisade i Makljenovac, pri tom čineći mnoga zvjerstva i zločine.

Tu biva zaustavljen, te se uspostavlja crta obrane. Pošto smo bili u nepovoljnom položaju u odnosu na neprijatelja izdajem zapovijed da se u strogoj tajnosti izvide pravci napada, te pripremi ljustvo i tehnika za akciju poznatu po nazivu 'Putnikovo bro'. Uslijedila je žestoka i krvava bitka za Makljenovac i Prisade.

U toj akciji pokazali smo veliku snagu i moral, te neprijatelju nanijeli velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Uspostavljena je čvrsta crta obrane koja do kraja rata nije promijenjena. Uz ovu bitku spominjemo se svih obrambenih i napadajnih akcija koje su vođene u zoni odgovornosti 110. brigade HVO Usora, a to su Komin, Križ, Vrela, Jeleči, Sivša tj. 'Simina bašča', Ušće, Šumareva kuća, Crni vrh itd.

Dame i gospodo,

unatoč svih napada neprijatelja, uz velike napore branitelja uspjeli smo obraniti i sačuvati svoju Usoru. Pomoć koju smo dobivali od civilne vlasti bila je neprocjenjiva za očuvanje Usore. Spominjem i naše vrijedne svećenike, župnike i župne karitase, koji su marljivo radili za vrijeme rata, te time uveliko pomogli braniteljima i stanovništvu u preživljavanju u tim teškim trenutcima rata. Na tome im od srca hvala.

Posebno se prisjećamo naših poginulih i nestalih heroja koji su dali svoje živote za obranu Usore. Sutra ćemo imati svetu Misu u kapeli na Griču i moliti ćemo za njihove duše. Pozivam sve one koji mogu da dođu  na svetu Misu, te time pošaljemo poruku našm herojima da ih nismo zaboravili.

Na kraju, odajem priznanje MZ Makljenovac i Općini Usora što nas već duži niz godina okupljaju u ovom lijepom selu. Želim vam puno uspjeha u životu i radu, a vama nogometaši poželio bih fer i korektne utakmice.

Živjeli i hvala."

Prigodnim govorom nazočnim su se obratili dr. Vjekoslav Jeleč, u svojstvu izaslanika gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i Općinski načelnik Zvonimir Anđelić, koji je na koncu svoga obraćanja proglasio turnir otvorenim.

U nedjelju, 16.07.2017. kod kapele na Griču služeno je Misno slavlje za poginule branitelje, kojemu je nazočio veliki broj branitelja, uzvanika i vjernika.

Nakon svete Mise dr. Vjekoslav Jeleč uz nazočnost većeg broja sudionika misnog slavlja upalio je svijeću podno Spomen obilježja poginulim braniteljima u Makljenovcu, ispred Grada Zagreba i u ime gradonačelnika Milana Bandića.

U sportskom dijelu natjecanja na Spomen turniru mjesnih zajednica Općine Usora 'Makljenovac 2017.' nastupile su ekipe MZ, a prvi parovi su bili:

1.Alibegovci - Ularice

2.Žabljak - Makljenovac

3.Omanjska 'Bratići - Župa Jelah

Suci su bili: Balić Semir, Ibrahimkadić Ismet i Mulasmajić Tarik.

Pobjednik Spomen turnira 'Makljenovac 2017.' je ekipa Mjesne zajednice Makljenovac, koja je u finalnom susretu pobijedila ekipu MZ Alibegovci sa 2:0. Čestitke pobjednicima i svim sudionicima.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250