Article_Top_970x250

Agius: Za žrtve je ovo bilo 25 dugih godina patnje i traganja za pravdom

godišnjica genocida u srebrenici

Agius: Za žrtve je ovo bilo 25 dugih godina patnje i traganja za pravdom

srp 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Teško je povjerovati da je prošlo četvrt stoljeća od genocida, ali mogu zamisliti da se to žrtvama čini kao vječnost bez njihovih voljenih. Danas vidim koliko je sve utjecalo i na moj život - rekao je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma (IRMCT) Carmel Agius tijekom današnjeg obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Agius naglašava da je za žrtve to bilo 25 dugih godina patnje, kao i iscrpljujućeg traganja za pravdom. 

- Za vas nije ništa manje mučan dan od bilo kojeg drugog, ali za nas ostale ovo je prilika da se smisleno osvrnemo na napredak postignut od 1995., kao i na ono što preostaje uraditi. Pred nama je još mnogo posla iako su Haški tribunal i Mehanizam donijeli pravdu u međunarodnim razmjerama. Tisuće navodnih izvršitelja čeka pravdu pred domaćim sudovima. Žrtve još uvijek muče oni koji negiraju genocid, a revizionisti žele pokopati istinu - kazao je Agius. 

Dodaje da je uvjeren da ćemo vidjeti bolje dane, jer 25 godina predstavlja sazrijevanje cijele jedne generacije a time i mogućnosti promjene. 

- Vaša djeca imaju sposobnost i odlučnost da stvaraju drugačiju stvarnost ako se za to opredijele. Uvjeren sam da će se zalagati za istinu i pravdu. Oni će također morati po strani ostaviti mržnju kako bi ostvarili trajnu transformaciju. Uvjeren sam da će na kraju uz međunarodnu zajednicu oni u tome uspjeti - zaključio je Agius.

Dnevnik.ba