Article_Top_970x250

20. izdanje međunarodnog teniskog turnira u Kiseljaku

od 27.5. do 2.6.

20. izdanje međunarodnog teniskog turnira u Kiseljaku

svibnja 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Teniski klub "Elliptic" je uspješan organizator teniskog turnira "Open Kiseljak" iz kalendara TS BiH od 2000. godine.

Zbog odlične organizacije i vrijednih nagrada na turniru svake godine sudjeluju ponajbolji igrači iz BiH ali i tenisači iz cijeloga svijeta. 2009. godine je Klub stekao uvjete za organizaciju i turnira višeg ranga (ITF turniri), tako da je ´Sarajevski kiseljak open´ 10 godina bio jedan od najjačih teniskih turnira u BiH (jedan od tri ITF). Nagradni fond turnira bio je 15.000,00 te je isti nosio  18 ATP bodova.

Povećan nagradni fond

Ove godine, turnir slavi 20. obljetnicu postojanja te uz podršku Općine Kiseljak nudi dosad najveći nagradni fond od $25.000.

Otvorenje turnira je u petak dok će službeno natjecanje početi u ponedjeljak, 27.svibnja i trajati do 2.lipnja.

Nakon kvalifikacija, glavni dio turnira počinje u utorak i traje do subote kada su na rasporedu polufinalni mečevi te finalni susret parova. Finale i svečano zatvaranje turnira je u nedjelju, 2.lipnja.

Nova pravila

Od ove godine, s ciljem unapređenja profesionalnog tenisa, ITF, ATP i WTA su zajedno uveli dosta novina koji imaju za cilj povećanje profesionalnosti na turnirima nižeg nagradnog fonda, bolju distribuciju nagradnog fonda i brži napredak talentiranih juniora ka vrhu svjetskog tenisa. ITF Futures kod muškaraca i ITF World Circuit kod žena su promijenili naziv u ITF World Tennis Tour. Samim tim je promijenjen sustav bodovanja na ovim natjecanjima što je utjecalo na smanjenje ukupnog broja igrača na svjetskoj ATP i WTA rang listi na trenutnih 680 i 860 igrača.

Dakle, od 2019. su se termini Men's Futures i ITF Women's Circuit prestali upotrebljavati te se ovi turniri sada zovu  ITF World Tennis Tour s nagradnim fondovima od $15.000 i $25.000 kod muškaraca i $15.000, $25.000, $60.000, $80.000 i $100.000 kod žena. Na ovim turnirima igrači dobivaju ITF World Ranking Points i ATP i WTA bodove. Na turnirima nagradnog fonda $15.000 kod muškaraca igrači dobivaju samo ITF World Ranking poene a na turnirima nagradnog fonda $25.000 i ATP poene. Pa tako finalist osvaja 1 ATP poen i 90 ITF World Ranking poena a pobjednik 3 ATP poena i 150 ITF World Ranking poena.

ATP bodovi koje su igrači osvojili prošle godine na ATP turnirima, ATP Challengerima i finalima turnira od $25.000 su im ostali. Najboljih 18 rezultata se računa za rang listu.

ATP bodovi koje su igrači osvojili prošle godine na turnirima od $15.000, $25.000 do finala i kvalifikacijama ATP Challengera su konvertirani u ITF World Ranking poene. Najboljih 14 turnira se računa za rang listu. Dakle, jedan igrač može posjedovati i ATP i ITF World ranking poene i biti na obje liste u isto vreme. ITF World Ranking poeni se dodjeljuju i parovima koji igraju posljednje kolo kvalifikacija ili su igrali prošle godine na ATP turnirima.

Također, promijenjen je i sustav primanja igrača na turnir. Na turnirima nagradnog fonda $15.000  u glavnom turniru je rezervirano pet mjesta za top 100 sa svjetske juniorske rang liste. Na turnirima nagradnog fonda $25.000 u glavnom turniru je rezervirano pet mjesta za igrače s najboljim ITF World Rankingom. Na ATP Challengerima je u glavnom turniru rezervirano četiri mjesta a u kvalifikacijama tri mjesta za najbolje igrače sa ITF World Ranking poena. Trajanje turnira je smanjeno na sedam dana.

Stoga nas od ove godine čeka manje profesionalaca i manje turnira. Ono što što se naizgled čini kao korak unatrag zapravo nas vodi u novu eru tenisa.

Osim Općine Kiseljak projekt su podržali i Ministarstvo civilnih poslova, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB te brojni sponzori:HT Eronet, JP Elektroprivreda HZ HB, Delta security, Heineken, Croatia osiguranje, Ceste company, Barić, Mix company, INOMA, Domotex Kiseljak, Juicy, Motel Zigi, Motel Maks, Elektro materijal NINA, Duno Lit, Pekara Matić, Marcaffe, foto studio Pavlović, Euro Sport Kiseljak.

Dobrodošli na jubilarno, 20.izdanje turnira Sarajevski kiseljak open!

Dnevnik.ba