StoryEditor
Francuska

Vojnik koji je oteo i ubio djevojčicu (8) osuđen na doživotni zatvor: "Nisam htio, imao sam halucinaciju"

Piše desk  /  19.02.2022., 11:19h
Nordahl Lelandais priznao je da je imao pedofilske nagone, no nije optužen za silovanje i nikad nije utvrđeno je li zlostavljao žrtvu

Bivši vojnik Nordahl Lelandais proglašen je krivim za otmicu i ubojstvo osmogodišnje djevojčice. Osuđen je na doživotni zatvor, a minimalna kazna koju mora odslužiti je 22 godine. Smrt Maëlys de Araujo u kolovozu 2017. šokirala je Francusku, a vojnika se također tereti da je iste godine seksualno zlostavljao dvoje rođaka u dobi od četiri i šest godina.

Optuženik, koji je na dan presude napunio 39 godina, na početku trotjednog suđenja prvotno je rekao kako je Maëlys ubio "nehotice" te se ispričao njezinoj obitelji. No kasnije je promijenio priču i priznao da je njegov postupak bio namjeran. Prije nego što se porota povukla kako bi razmotrila svoju presudu, Nordahl Lelandais ponovno se ispričao.

Kako piše BBC, Maëlys de Araujo s roditeljima i sestrom bila je na vjenčanju u gradu Pont-de-Beauvoisin na istoku Francuske, a jedan od gostiju ondje bio je i Lelandais. Osmogodišnjakinja je posljednji put viđena u ranim satima 27. kolovoza 2017. na dječjem igralištu. Njezini posmrtni ostaci pronađeni su nedaleko od grada.

- Ubio sam Maëlys, ali nisam je htio ubiti - rekao je bivši vojnik na početku suđenja, no kasnije je ipak priznao kako je zločin počinio svjesno, ali se uspaničio nakon što je doživio "halucinaciju".

Lelandais je u svibnju prošle godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva Arthura Noyera, mladog vojnika koji je stopirao kad ga je ovaj pokupio jedne noći u travnju 2017., četiri mjeseca prije nego što je ubio djevojčicu Maëlys. Nordahl je na sudu tvrdio kako je "na njezinu licu vidio vojnikovu sliku".

Njegov pravi motiv za ubojstvo osmogodišnjakinje i dalje je nejasan. Na sudu je priznao kako je imao pedofilske nagone, ali nije optužen za silovanje i nikad nije utvrđeno je li uistinu i zlostavljao Maëlys.

- Moja obitelj i ja želimo znati istinu. Želim znati jeste li silovali moju sestru - upitala je 16-godišnjakinja optuženika, koji je sve zanijekao.

- On je zločinac, veliki grabežljivac i predstavlja apsolutnu opasnost za društvo - reklo je tužiteljstvo.

Lelandais je u veljači 2018. odveo istražitelje blizu kuće svojih roditelja u Domessinu, nedaleko od Pont-de-Beauvoisina, gdje je pronađeno Maëlysino tijelo. Nakon njezina nestanka, policija je ispitala svih 180 gostiju koji su bili na vjenčanju i utvrdila nedosljednosti u njegovim izjavama.

Bivši vojnik optužen je tjedan dana kasnije, nakon što je policija u njegovu automobilu otkrila DNK osmogodišnje djevojčice. Lelandais je u početku tvrdio da je nevin, ali priča mu nije "držala vodu" jer je sutradan proveo sate čisteći automobil snažnim deterdžentima. Govorio je kako vozilo namjerava prodati, a onda su i u prtljažniku pronađeni tragovi Maëlysine krvi. Ubojica je tek tad otkrio gdje je sakrio njezino tijelo, piše Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:14