StoryEditor
kosovo

Uznemirujuća snimka: Medicinske sestre maltretiraju i šamaraju staricu

Piše desk  /  02.11.2022., 20:21h

Dvije osobe, radnice u Domu za stare u Peći uhićene su zbog snimke koja se pojavila na društvenim mrežama, a na kojoj se vidi kako maltretiraju stariju ženu, priopćila je kosovska policija. U međuvremenu Gazeta Express javila je da su zbog ovog slučaja suspendirane četiri medicinske sestre.

Precizira se da su osobe uhićene u 14:10 sati i da će se dalje mjere preduzeti u suradnji s tužiteljem, prenosi Kossev.

Na snimci se, koja je danas u prištinskim medijima bila glavna vijest, vidi se kako starica pokušava da se brani dok je radnica više puta šamara po licu i udara po nogama u stomak.

Osnovno tužiteljstvo u Peći i priopćilo da su na ovom slučaju angažirana dva tužitelja.

Dorian Juniku, jedan od dvojice tužitelju na ovom slučaju, izjavio je medijima da su uhićene dvije osobe s inicijalima A.P. i A.R.

„Po dobijanju prvih informacija u vezi sa događajem koji se danas desio u Peći, u saradnji sa policijom uhićene su dvije osobe inicijala A.P i A.R. pod sumnjom da su počinili kazneno djelo ‘Napad’ i sudjelovanje u kaznenom djelu ‘Izvršenje kaznenog dela napad’“, rekao je Juniku, prenosi Gazeta Express.

U međuvremenu oglasio se i glasnogovornik policije za regiju Peć Fadil Gaši koji je rekao da se napad medicinske sestre na staricu dogodio prije pet dana (29. listopada).

„Uhićene su tri osobe iz tog Centra, a slučaj se dogodio 29. listopada. Jedna osoba se tereti za kazneno djelo ‘napad’, druga za ‘pomaganje u izvršenju napada’, a treća za ‘neovlašteno snimanje’“, rekao je Gaši za Klankosova.tv.

Četiri medicinske sestre, kako je u međuvremenu javila Gazeta Express, suspendirane su s posla u centru za brigu o starima „Orenda“ u Peći, odakle je osvanula snimka na kojoj se vidi kako nekoliko zaposlenih tuče i psihički maltretira ženu.

Gazeta Express ujedno je objavila i dokument koji je navodno objavio ovaj centar o suspendiranju medicinskih sestara.

U dokumentu koji je objavio ovaj prištinski medij se navodi da je nasilje koje je počinjeno nad staricom „nedolično ponašanje“.

A. P. je, prema pisanju Gazete Express, suspendirane zbog sprovođenja nasilja, dok su A. R, R. K. i G. N, suspendirane zbog činjenice da su bile u smjeni zajedno sa A.P. ali nisu prijavile slučaj kod nadležnih.

Ovaj slučaj izazvao je burnu reakciju javnosti. Listom su se oglašavali dužnosnici, udruženja i pojedinci.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla pozvao je da se sve osobe koja su sudjelovale u ovom, kako je rekao, „nehumanom činu“, privedu pravdi.

„Takvi akti nasilja su neprihvatljivi gdje god da se pojave, ali su posebno ozbiljni kada se događaju u institucijama za koje se smatra da nude pomoć i brigu“, rekao je Svecla.

Reagirala je i kosovska ministrica pravde, Albulena Haxhiu, navodeći da je šokirana. Ujedno je izašla sa potvrdom da su neki od osumnjičenih već uhićeni, te da tužiteljstvo i policija rade na slučaju.

Gradonačelnik Peći, Gazmend Muhaxheri naveo je da ova Općina ne upravlja nijednom ustanovom koja nudi usluge za starije osobe.

S druge strane, pozvao je zdravstvenu inspekciju i policiju da se ozbiljno pozabave slučajem.

Predsjednik LDK-a Lumir Abdixhiku također je poručio da je „šokiran“ i da, kako je naveo, ovakvi događaji otkrivaju mračnu stranu društva.

Podpredsjednica PDK-a Vlora Citaku je u svojoj objavi na Twitteru navela „da nije imala snage da snimak odgleda do kraja“ i dodala da osobama koje su maltretirale staricu treba oduzeti licencu za rad i kazneno ih goniti.

Bivši kosovski šef diplomatije Behgjet Pacolli rekao je da se „nada da će ove žene imati dovoljno vremena da razmisle o ovom činu u ćeliji“.

Organizacija „Ženska mreža Kosova“ zatražila je od kosovskog ministarstva zdravlja, financija, rada i transfera i Odjeljenja za socijalnu i obiteljsku politiku da se medicinskim sestrama oduzme licence, a centru „Orenda“ dozvolu jer, kako navode, na snimku se vidi da se maltretiranje događa u ovom centru.

Komora medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika u svom priopćenju navodi da ovakvo ponašanje ne doliči zdravstvenim radnicima i da ovakvo ponašanje direktno utiče na imidž zdravstvene zajednice.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2023 05:39