StoryEditor
nije znala da je trudna

Užas: Hrvatica rodila i ostavila dijete u vinogradu u Mađarskoj. Dijete umrlo, a ona se brani da se ne sjeća poroda

Piše desk  /  09.05.2023., 11:18h

Podignuta je optužnica protiv 32-godišnje Hrvatice koja je 15. lipnja prošle godine u vinogradu u Mađarskoj, gdje je radila u nadnici, rodila i ostavila bebu koja je dan kasnije preminula, piše Glas Slavonije.

Hrvaticu se optužnicom tereti da je nakon što je rodila živorođeno žensko dijete, nalazeći se u stanju snažnog duševnog poremećaja izazvanog porodom i pristajući da mu zbog toga oduzme život, dijete ostavila u zaraslom grmlju bez prijeko potrebne skrbi za preživljavanje.

O porodu nije nikoga izvijestila, zbog čega je dijete zbog nezbrinutosti preminulo 16. lipnja 2022. Majka je time usmrtila svoje dijete pod utjecajem jakog duševnog opterećenja zbog poroda. Nadležno odvjetništvo od suda traži da je se kazni zatvorskom kaznom od godinu dana.

Kaže da se ne sjeća poroda, tvrdi da nije ni znala da je trudna

Pred policajcem se 32-godišnjakinja branila da je otišla raditi u vinograd u Mađarsku, a da ju je u jednom trenutku potjeralo na WC, zbog čega se udaljila od ostalih.

Navodi kako ju je tada zaboljelo u trbuhu kao da mora obaviti veliku nuždu, odnosno da ima grčeve od menstruacije, međutim, ne sjeća se što se potom dogodilo jer joj se zacrnjelo pred očima te se ne sjeća ni poroda ni djeteta.

Kada se vratila u vinograd, radnici su je ispitivali što joj je, budući da je jako krvarila, no nije znala odgovoriti. Žena koja je s njom radila odvezla ju je na hitnu, gdje su je pregledali.

Kaže da je tek tada saznala da je rodila iako nije znala ni da je bila trudna jer se dijete nije micalo. Također, ispričala je policiji da bi išla u bolnicu da je znala da je trudna i da ne bi učinila to što je učinila.

Jedna ispitana svjedokinja rekla je istražiteljima da je 32-godišnjakinja u jednom trenutku rekla da mora na WC i otišla na 10-ak minuta, a kada se vratila, bila je sva krvava iako se ponašala normalno. Dodala je da su 32-godišnjakinji tada dali košulje kako bi prikrila krvarenje.

Bebu pronašli u grmlju

U optužnici se navodi da iz sadržaja zapisnika o očevidu i fotografija mjesta događaja proizlazi da su upravo na mjestu gdje se okrivljena udaljila od ostalih radnika pronađeni biološki tragovi, među kojima i vodenjak i posteljica, a da je nedaleko od njih pronađeno i novorođeno žensko dijete, i to u zaraslom grmu kupine.

Iz zapisnika o sudskoj obdukciji i mišljenja medicinskog vještaka proizlazi da je novorođenče bilo sposobno za život, da je vrijeme rođenja vjerojatno 34. tjedan trudnoće. Zaključno, smrt novorođenčeta nastupila je isključivo zato što nije dobilo nikakvu skrb.

Provedenim vještačenjem psihijatra utvrđeno je da je 32-godišnjakinja osoba sniženih intelektualnih sposobnosti na razini ispod prosječne do granične inteligencije, jednostavnije strukturirana s dominirajućim patološkim psihološkim obranama, kao što su potiskivanje i negacija.

Navodi se i slaba anticipacija posljedica svojih postupaka, niska frustracijska tolerancija, sklonost impulzivnom reagiranju, slabo razvijen osjećaj krivnje i slabo razvijene introspektivne sposobnosti. Postoji stoga mogućnost da je vrlo slabo imala uvid u svoje tjelesno stanje te time i u postojanje trudnoće.

Njezino ponašanje koje je neposredno prethodilo djelu ukazuje na to da se kod nje razvio strah od otkrivanja trudnoće kada je shvatila da je porod započeo, s obzirom na to da riječ o prijevremenom porodu, što je predstavljalo i dodatno iznenađenje za nju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:33