StoryEditor
stravičan zločin

Uplakani susjedi: ‘Što su mu dječica skrivila?!‘

Piše Desk  /  26.09.2021., 08:40h
Harald Kopitz, okrutni propali biznismen, presudio je mališanima, blizancima od sedam i sinu od četiri godine, a sebe pokušao otrovati.

Zbogom svima! Otići su, jer više ne mogu. Ljubav mog života M. D. me ostavila zbog moje bivše žene jer je prema njoj bila zločesta. I ostao sam bez novca. Sve što sam pokušavao proteklih godinu i pol dana nije polučilo rezultata da se vratim na posao, a čak su moja braća iz masonske lože V. P., Z. K. i D. V. mi odbila pomoći. Čak se ni na telefon mi nisu javljali. Jedino moji najbolji prijatelji M. i R. te moj brat H. su mi pomogli koliko su mogli. Ali sada, ja sam došao do kraja. Zbogom", napisao je na engleskom jeziku na Facebook profilu 11 minuta poslije ponoći u subotu Harald Kopitz (56), austrijski državljanin, nakon čega je bešćutno u podstanarskom stanu u zagrebačkim Mlinovima ugasio živote svoje troje dječice, piše Jutarnji.hr.

Alarmirali policiju

Stravičnu poruku pod okriljem noći uočili su Kopitzovi prijatelji iz Hrvatske i inozemstva te su, očito poznajući njegov karakter i da bi si možda mogao nauditi, alarmirali policiju koja je odmah pohitala do urbane vile u Mlinove.

Nažalost, bilo je prekasno. Prizor, nakon što su oko 2 ujutro obili vrata stana na drugom katu zgrade, sledio ih je. U mraku u spavaćoj sobi zatekli su mrtvo tijelo četverogodišnjeg dječačića dok su u dnevnom boravku pronađena mrtva tijela sedmogodišnjih blizanaca.

A u neposrednoj blizini nalazio se i Kopitz koji si je odlučio presuditi najvjerojatnije većom količinom tableta. I dok za njegovo troje dječice, nažalost, nije bilo spasa te je Hitna pomoć mogla samo konstatirati smrt, on je u teškom stanju prevezen u KBC Sestre milosrdnice.

Kopitzova bivša supruga, koja mu je za vikend omogućila druženje s djecom kao i svaki put dosad nakon što su njihov brak poljuljali neslaganje i bračne razmirice, za stravičnu je vijest doznala u Neumu.

Upućeni u slučaj kažu da je u četvrtak navečer majka s dječicom komunicirala. Djeca su bila na terasi balkona, veselila se i igrala, a razgovor s majkom ih je razveselio, kažu svjedoci.

No ta radost, kako se poslije pokazalo, bila je kratka vijeka. Veselje da su s ocem ubrzo je splasnulo nakon što je u petak oko 21 sat Kopitz, pušeći na balkonu cigaretu, povisio ton nekoliko puta zaredom. Na koga? Svjedoci kažu da im nije poznato.

Zamišljen i nervozan

- Susjed je često bio tih i zamišljen na tom balkonu. Stalno je pušio, a djeca su se navečer veselila i svako malo istrčavala na balkon. Ništa nije izgledalo čudno. Vidjelo se kako dječje majice stavlja na vješalice. Izgledalo je kao da ih valjda požuruje na spavanje jer se čulo da im na engleskom govori ‘sleep, sleep, spavati idemo‘.

Miješao je engleski s hrvatskim i nije se skidao s mobitela. Nikome ni na kraj pameti nije bilo da bi ovakav zločin bio kadar učiniti. Bio je drukčiji otac, kažu susjedi, u park ih je ili u šetnju uvijek vodio u odijelu i kravati da bi ih onda špotao zašto su ga zaprljali.

Kao obitelj su, inače, djelovali skladno, pa i kad su mu nastavila dolaziti djeca doista se činilo da živi za tu djecu - kaže pod vidnim dojmom za Jutarnji jedna od susjeda Kopitzovih.

Drugi susjed dodaje da razmjere strahote nije znao sve dok "ujutro nije ugledao i mrtvačka kola u koja unose tijelo za tijelom".

- Brojao sam i nisam mogao vjerovati što vidim. Pa, što su mu djeca kriva? Ne možemo niti pojmiti kako je sad uopće toj majci koja je na povjerenje dala svoju djecu jednom običnom psihopatu - zaključio je susjed dok su mu suze navirale na lice.

Ne poznaju ga

Neke od osoba koje je Kopitz spomenuo u svojoj oproštajnoj poruci uspjeli smo kontaktirati, ali neki kažu da ga uopće ne poznaju, a neki dodaju da su samo čuli za to ime ali nisu ni u kakvim odnosima. Djevojka koja ga je pak, kako tvrdi Kopitz, ostavila zbog bivše supruge, ugasila je društvene mreže i mobitel, očito ne želeći išta komentirati.

Susjedi tvrde da je ta zgrada, u kojoj je počinjen svirepi zločin, ukleta. Stanove u zgradi vlasnik nije uspio prodati pa se iznajmljuju. Za razliku od Kopitzovih kod kojih, prema nekim informacijama, policija sve do jučer nije postupala, prošle su godine intervenirali zbog susjede koja je u trenutku rastrojenosti i svađe s ukućanima kroz prozor bacala namještaj.

Nikolina Grubišić Požar iz Odjela maloljetničke delinkvencije otkrila je da je policija oko 2 sata ujutro dobila dojavu o možebitnom samoubojstvu građanina. No, na mjestu intervencije dočekao ih je užas - muškarac narušenog zdravstvenog stanja i troje malodobne djece bez znakova života.

U toj obitelji, rekla je Grubišić Požar, policija nije intervenirala nikada dosad. Točno vrijeme i uzrok smrti djece bit će poznati nakon obdukcije na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nakon što bude otpušten iz bolnice, Kopitz će biti uhićen i suočen s kaznenom prijavom zbog teškog ubojstva. Prijeti mu do 50 godina zatvora u slučaju da ukupni zbroj zatvorskih kazni nakon pravomoćnosti presude prijeđe 40 godina, piše Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:43