StoryEditor
nerazriješeno ubojstvo

Unuka ubijenog Hrvata iz Frankfurta: Nije lako ne znati istinu i s time živjeti

Piše desk  /  08.01.2022., 19:01h
Tado Lončar iz Ponijeva kod Žepča imao je 61 godinu kad je 6. prosinca sada već daleke 1991. godine ubijen stotinjak kilometara od Frankfurta na Majni na autocesti A5. Sve okolnosti njegove smrti do danas nisu razjašnjene.

Njemačka policija je slučaj ponovno otvorila, a u pokušaju da nakon 30 godina pronađu počinitelja, prikazat će dokumentarac o ubojstvu Tade Lončara, u srijedu, 12. siječnja, u dokumentarnoj emisiji Aktenzeichen “XY ” (Neriješeni slučajevi) koju prikazuje nacionalna televizija ZDF.

Ponovno otvaranje slučaja potreslo je i obitelj Lončar. Njegova unuka S.T.  koja živi u Frankfurtu je za Fenix-magazin.de otkrila kako njezinoj obitelji nije lako živjeti i ne znati što se dogodilo u noći ubojstva te tko je ubojica njihovog oca i djeda.

S.T. je kći Tadine kćeri te je u vrijeme ubojstva bila dijete.

- Imala sam dvije godina kad se to dogodilo. Ali prema pričama moje majke i ostalih članova obitelji, djed je bio jako dobar čovjek. Prije se nego se to dogodilo bio je u posjetu sinu, mom ujaku. Tog dana ga je ujak odvezao u Frankfurt na kolodvor, kupio je autobusnu kartu i krenuo je za Žepče. Kad je došao na glavni kolodvor u Frankfurtu imao je samo pola sata do polaska autobusa. Ono što je naša obitelj kasnije doznala o tom slučaju je da je pronađen na parkingu prema Kasselu, da je bio otrovan i imao ožiljak na čelu i vratu. Ali policija nije imala nikakvih dokaza o počinitelju, nisu znali tko je to napravio. Počinitelj ili više njih su uzeli sve papire i novce, pa čak i cipele su mu s nogu skinuli i odnijeli. To je za moju mamu jako potresna priča i nismo se nadali da će se sve to ponovo pokrenuti i istraživati nakon 30 godina. Iako je toliko godina prošlo, nije lako ne znati istinu i s time živjeti.

Tado Lončar je u prosincu 1991.godine namjeravao putovati autobusom iz Frankfurta u svoju domovinu BiH, točnije u Ponijevo kod Žepča. Umjesto putovanja netko ga je opljačkao i otrovao, a pronađen je na parkiralištu pored autoceste A5 nedaleko od Gießena u okrugu Vogelsberg nedaleko od Frankfurta na Majni.

– U noći 7. prosinca 1991. godine Tado Lončar pronađen je na parkiralištu pored autoceste A5 teško pothlađen i otrovan tzv. ko-kapima koje se koriste, između ostalog, za onesvješćivanje ljudi. Svjedok ga je pronašao u 3.55 sati ujutro. Temperatura je bila ispod nule i promrzlom Lončaru se nije moglo pomoći. Preminuo je istog dana u bolnici – rekao je istražitelj.

Sada, 30 godina nakon pljačke i ubojstva, policija i državni odvjetnici ponovno su otvorili slučaj i pokušavaju pronaći počinitelja ili počinitelje.

Državni odvjetnik u Gießenu i sjedište policije u sjeveroistočnom Hessenu objavili su da će na osnovu dosadašnjih tragova te novih metoda nastaviti potragu za svjedocima jer u Njemačkoj “ubojstvo ne zastarijeva”.

Policija navodi kako je prije ubojstva Tado Lončar duže vrijeme posjećivao svog odraslog sina u Stockstadt am Rhein (okrug Groß-Gerau u blizini Frankfurta na Majni). Dana 6. prosinca je želio autobusom iz Frankfurta otputovati u svoj rodni kraj.

– Prije toga je iz banke podigao gotovo 3.000 tadašnjih njemačkih maraka. Kamere su ga snimile kako podiže novac iz banke – rekao je javni tužitelj Thomas Hauburger.

Putna torba s novcem je nestala kao i sat kojeg je imao kod sebe.

– Nije rijetko da grupe kriminalaca prilaze starijim osobama za koje znaju da imaju novac kod sebe. Možda su Lončara pozvali i dali mu smrtonosne kapi kako bi ga omamili – rekao je tužitelj Hauburger.

Istražitelji već 30 godina nisu uspjeli identificirati osumnjičenog ili osumnjičene. Sad ponovno otvaraju slučaj i traže dodatne informacije koje bi mogle dovesti do otkrivanja i privođenja počinitelja.

Za korisne informacije državni odvjetnik u Gießenu nudi nagradu od 5.000 eura.

Svi koji imaju bilo kakvu informaciju mogu nazvati 06641 / 971-0 ili poslati e-mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:16