StoryEditor
Obećavala liječenje brojnih bolesti

Uhićena "Vidovita Radenka": Prevarom uzela skoro 810.000 KM

Piše Desk  /  29.09.2021., 11:57h
Zorica Damnjanović (64) iz Zemuna uhićena je zbog sumnje da je lažno predstavljajući se i obećavajući da će izliječiti brojne bolesti od tri osobe uzela 809.616 KM.

Zorica Damnjanović (64) iz Zemuna uhićena je zbog sumnje da je lažno predstavljajući se i obećavajući da će izliječiti brojne bolesti od tri osobe uzela 809.616 KM, prenosi RTRS.

Damnjanović se u oglasima na televiziji predstavljala kao Baba Persida i Vidovita Radenka, te je navodila da liječi brojne bolesti i skida crnu magiju. Sumnja se da je na ovaj način prevarila veliki broj građana, a za sada su otkrivena tri slučaja.

Јoš 2016. godine žena iz Doboja prijavila je da je njena kćerka pronašla oglas u kojem se navodi kako baba Persida liječi nervozu, nesanicu i depresiju na daljinu.

Nakon toga one su stupila u kontakt s njom i više puta joj slali novac. "Baba Persida" je tražila da prodaju stan. Oštećena ju je poslušala i prodala stan u Doboju od 62 kvadrata za 50.000 KM.

Prevarantkinja joj je rekla da zatim kupi crnu torbu i u nju stavi kavu, slatkiše, čarape i drugu garderobu te novac rasporedi po torbi.

Zatim joj je rekla da ode na autobusni kolodvor u Doboju i torbu pošalje za Bijeljinu što je oštećena i učinila.

Godinu dana kasnije, policiji u Doboju je prijavljena još jedna prevara koju je počnila Damnjanović, a u ovom slučaju uzela je skoro 760.000 KM.

Policiji je tada muškarac iz Dervente, a koji trenutno živi u Njemačkoj, rekao kako ga je prevarila žena koja se predstavila kao Vidovita Radenka.

On je policiji ispričao kako je na televiziji vidio oglas u kojem piše da Vidovita Radenka liječi razne bolesti. Htio je da se njegova supruga izliječi od karcinoma dojke, te je pozvao taj broj. Zatim je u više navrata autobusom toj ženi slao novac i zlatni nakit, s odjevnim predmetima i hranom, kako bi ona navodno mogla da obavi obrede.

Treći slučaj je se dogodio nedavno u Derventi, kada je Damnjanović uhićena.

Oštećena je prijavila policiji u Oštroj Luci kako je isto na televiziji vidjela oglas o skidanju crne magije i stupila u kontakt s tom osobom. Ta žena joj je rekla da u torbu spakira odjeću i stavi 13.000 KM, te da je pošalje ili donese do Dervente, što je ona i uradila.

Zatim je oštećena jučer ponovo krenula autobusom u Derventu kako bi predala torbu prevarantkinji, a u kojoj je bila odjeća i još 3.000 KM.

Policija iz Oštre Luke je obavijestila odmah policiju iz Dervnete, gdje su pronašli osumnjičenu i uhitili  je. Damnjanović je predana u nadležnost Tužiteljstva.

Dnevnik.ba

02. listopad 2023 08:55