StoryEditor
odesa

U stanu zatekao tijela tromjesečne kćeri, supruge i majke: "Ruski projektil mi je uništio život"

Piše desk  /  25.04.2022., 09:30h
Smrt – tri generacije jedne obitelji – izazvala je bijes i odbojnost u Ukrajini, zemlji koja je već očvrsnula u dva mjeseca rata.

Jurij Glodantek je bio napustio svoj stan i obitelj kako bi otišao u kupovinu kada je čuo vijest o eksploziji.

Na ulazu u svoj stambeni blok vikao je na policiju da ga pusti u zapaljenu zgradu. Kada je stigao u svoj stan, pronašao je tijela svoje žene i njene majke, ubijene ruskim projektilom koji se zabio u gornje katove zgrade.

Tijelo njegove tromjesečne bebe Kire otkriveno je kasnije, vidio ga je prvi put kad se u nedjelju vratio u stan. Smrt – tri generacije jedne obitelji – izazvala je bijes i odbojnost u Ukrajini, zemlji koja je već očvrsnula u dva mjeseca rata.

Komentirajući granatiranje, predsjednik Zelenskij bio je vidno uznemiren kada je govorio o ubojstvu bebe Kire.

"Kako je ona prijetila Rusiji? Čini se da je ubijanje djece samo nova nacionalna ideja Ruske Federacije", rekao je Zelenskij u svom noćnom obraćanju Ukrajincima. One koji su planirali i izveli napad opisao je kao "kopilad".

U raketnom napadu ubijeno je još pet osoba.

Jurij je u nedjelju bio u uništenoj zgradi kako bi uzeo ono što se moglo spasiti iz uništenog stana. Albumi s fotografijama, kolekcija šećernih vrećica njegove supruge, rukom pisane bilješke. Pronašao je dječja kolica u komadima.

"Ako ostavim stvari u stanu, postat će smeće i ljudi će ga baciti", rekao je za BBC. – „Želim to sačuvati za svoja sjećanja.“

On i Valeria bili su devet godina zajedno.

"Mogla je pronaći radost u svemu. Odesa joj je bila najdraži grad. Radila je u PR-u i mogla je komunicirati s puno ljudi, razumjeti ih. Divio sam se kako je dobra spisateljica", rekao je.

image

Jurijeva supruga i kći

BBC -

"Bila je sjajna majka, prijateljica, sa svim najboljim osobinama. Bit će nemoguće pronaći nekog drugog poput Valerije. Bila je savršena. Takvu osobu možeš dobiti samo jednom u životu i to je dar od Boga."

Kira je rođena krajem siječnja, samo mjesec dana prije početka rata.

Nekoliko tjedana nakon toga, Valeria je na Instagramu objavila da živi s "novom razinom sreće" nakon rođenja svog prvog djeteta. Naša djevojčica sada ima mjesec dana, napisala je. "Bilo je to najboljih 40 tjedana." Jurij je novinarima BBC-ja pokazao Kirine fotografije koje mu je poslala supruga.

“Bili smo tako sretni kad se rodila”, kaže. "Bio sam u rodilištu dok je rađala. Jako mi je teško sada shvatiti da moje kćeri i žene više nema. Cijeli moj svijet je jučer uništen ruskim projektilom."

Želi da svijet sazna što se dogodilo njegovoj obitelji.

image

Razgovor s novinarkom

BBC -

"Ovo što se događa je tuga za moju obitelj, za naš grad, za Ukrajinu, to je tuga za cijelu civilizaciju. Nadam se da će naša priča pomoći da se ovaj rat zaustavi."

Pri odlasku novinara BBC-ja daje im pelene u torbici, jednu od rijetkih stvari koje je uspio izvući iz stana.

“Molim vas, uzmite ih”, kaže. "Dajte ih u dobrotvorne svrhe. Sad mi više nisu potrebne", kazao je Jurij, prenosi Federalna.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:41