StoryEditor
nema ga danima

U Maliju nestao misionar iz Njemačke, sumnja se na otmicu

Piše desk  /  26.11.2022., 07:47h

Bijeli otac (Misionar Afrike) Hans-Joachim Lohre, porijeklom iz Njemačke koji u Maliju djeluje više od 30 godina, od 20. studenoga vodi se kao nestao, potvrdili su iz Generalne kurije Misionara Afrike u Rimu.

„Doznali smo da je policija krenula u potragu za o. Hans-Joachimom, ali još ne znamo je li u pitanju otmica“, kazali su agenciji Fides Misionari Afrike. Prema pisanju njihovih internih novina nestanak o. Hans-Joachima, djelatnika Instituta kršćansko-islamske formacije (IFIC) i voditelja Centra za vjeru i susret u Hamdallayeu, prijavljen je 20. studenoga kada se nije pojavio na nedjeljnoj misi u zajednici Kalaban Coura.  

Njegov automobil pronađen je u blizini Instituta u glavnom gradu Bamaku, a istražitelji su kasnije pored vozila pronašli lanac sa slomljenim križem koji je pripadao nestalom svećeniku. "Vrata njegova automobila bila su otvorena i na tlu su bili tragovi stopala kao da se netko opirao", izjavila je Dia Monique Pare djelatnica IFIC-a.

Postoji mogućnost da je nacionalnost misionara privukla pozornost ekstremističkih skupina koje djeluju u zemlji s obzirom na to da Njemačka još uvijek ima svoju vojsku koja sudjeluje u UN-ovoj misiji za stabilizaciju stanja u ovoj afričkoj državi.  

Prema novijim pisanjima agencije Fides, četiri dana nakon nestanka izvori iz Biskupske konferencije Malija kazali su kako nemaju nikakvih vijesti o o. Hans-Joachimu niti "kontakta s otmičarima“.

"Do sada je objavljena samo izjava Jeana kard. Zerboa, nadbiskupa Bamaka, u kojoj on izražava bliskost Crkve Malija s obitelji misionara", kažu izvori. U svom priopćenju od 23. studenoga kard. Zerbo pojasnio je okolnosti nestanka svećenika koji se nije pojavio na svetoj misi. "Bilo je kasno nedjeljno poslijepodne kada su njegova subraća shvatila da ga nema. Njegov sivi automobil bio je parkiran ispred kuće od jutra. Duga odsutnost upućivala je na otmicu pa su subraća kontaktirala policiju 5. okruga", kazao je kardinal te uputio molitvu za oslobađanje misionara i svih otetih, prenosi nedjelja.ba.

Inače, u Maliju djeluje više džihadističkih skupina povezanih s Al Qaidom i ISIS-om koji su odgovorni za nekoliko otmica stranaca, poput one s. Glorije Cecilije Narváez, kolumbijske misionarke otete 7. veljače 2017. u blizini Koutiale, a koju su oslobodili u listopadu 2021.

Dnevnik.ba

29. studeni 2023 00:05