StoryEditor
napad kod mogrena

U bivšoj državi poznata je jedna žrtva morskog psa. Vlasti su pokušavale sakriti incident?

Piše desk  /  06.07.2022., 13:47h

Jedini poznati napad morskog psa na čovjeka u crnogorskom podmorju, koji se tragično završio, dogodio se 13. srpnja 1955. godine. Trojica studenata, veslajući, zastali su kod velike ravne stijene na Mogrenu da se okupaju.

U vodu je prvi uskočio 21-godišnji student elektrotehnike iz Čačka Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio napadnut. Napad je bio smrtonosan već u prvom naletu jer je od strahovitog ugriza morske nemani mladić bio gotovo prepolovljen, piše Moravainfo.

Prema tvrdnjama lokalnih ribara, Tomaševića je napala velika bijela psina koja je navodno bila dugačka čak 6,5 metara. Prema sjećanjima starijih Budvana, doplivala je u crnogorsko podmorje za jednim američkim brodom.

Obitelj i prijatelji nesretnog mladića isplovili su čamcima do mjesta nesreće i oprostili se od njega bacivši cvijeće i vijence u more. Mjesec nakon tragedije, pri vrhu visoke stijene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, obitelj nesretnog mladića postavila je spomen ploču koja i danas stoji na istom mjestu, ali se natpis više ne vidi.

Na ploči je ispisano:

“U uvali iza ove stijene, kupajući se s prijateljima, 13. 7. 1955. izgubi život Stevan – Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22 godini, kao žrtva morske nemani. Neutješna obitelj i prijatelji”.

O ovom događaju mediji nisu izvještavali! Prvi tekst posvećen ovoj tragediji koji se može naći u arhivi bio je članak objavljen u Pobjedi 14. kolovoza 1955. godine, a bio je posvećen postavljanju spomen ploče. Tek u trećoj rečenici spominje se kako je mladić stradao.

“Nesretni mladić koji je u Budvi ljetovao u koloniji studenata nastradao je prilikom kupanja od morskog psa”, pisala je Pobjeda.

Zaključuje se da napad morskog psa na čovjeka nije u ono vrijeme bila „društveno-podobna tema“ da bi mediji o tome izvještavali. Čak i kada se spominjala nesreća kod Mogrena, to je bilo tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netočne podatke.

Postoji legenda po kojoj je nesretni mladić skočio sa stijene izravno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala, a njenom nastajanju je vjerojatno doprinio ovakav odnos medija, piše Moravainfo.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:47