StoryEditor
erupcija pa udarni valovi

Tsunami izazvao kaos na Tongi, objavljene snimke

Piše desk  /  15.01.2022., 14:14h
Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Haʻapai izazvala je udarne valove diljem južnog Pacifika

Tsunami uzrokovan snažnom podvodnom vulkanskom erupcijom pogodio je pacifičku državu Tongu, javlja BBC. Nakon toga valovi tsunamija su primijećeni u glavnom gradu Tonga otočja, Nuku'alofi, te glavnom gradu Američke Samoe, Pago Pago.

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku'alofe, izazvala je tsunami od 1,2 metra, objavio je Australski meteorološki institut. Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako je vodo došla do crkve i nekoliko domova, a svjedoci tvrde da je pepeo iznad glavnog grada Nuku'alofe.

Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Haʻapai izazvala je udarne valove diljem južnog Pacifika.

Glavni grad Tonge nalazi se tek 65 kilometara sjeverno od vulkana.

Stanovnica Tongana kazala je kako je erupcija pogodila njezinu obitelj dok su se pripremali za večeru, a njezin mlađi brat je mislio da bombe eksplodiraju u blizini.

- Prvi instinkt mi je bio da se sakrijem ispod stola, zgrabila sam malu sestre i vikala svojim ukućanima da učine isto - kazala je novozelandska novinska za Stuff.co.nz.

Kako kaže, sljedeće što je znala je to da je voda stigla u domove. 

- Mogli ste samo čuti vriske posvuda, ljude koji su tražili sigurnost i pomoć - rekla je.

Dim i pepeo koji izlaze iz vulkana dosegnuli su 20 kilometara u nebo, priopćili su iz geološke službe Tonga. 

Osmominutna erupcija je bila toliko snažna da se mogla čuti kao glasna grmljavina na Fidžiju, udaljenom više od 800 kilometara, priopćili su dužnosnici.  Na Novom Zelandu koji je udaljen više od 2.300 kilometara, izdano je upozorenje na olujne udare. 

Nacionalna agencija za upravljanje izvanrednim situacijama priopćila je da su se mogle vidjeti jake i neobične struje na obali.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:20