StoryEditor
zagreb

Staricu zbog prosjačenja osudili na 10 dana uvjetno i oduzeli joj 40 feninga. Novac prelazi u vlasništvo države

Piše desk  /  27.10.2022., 13:18h

Ustanovljeno je tek kako sirotica koristi derutni stan u Maksimiru koji joj je privremeno dodijelio zagrebački Centar za socijalnu skrb.

Na zatvorsku kaznu u trajanju od deset dana osuđena je 66-godišnja Marija jer je lani u studenome uhvaćena u Zagrebu, na Maksimirskoj cesti, kako prosi novac. Presuda je uvjetna, ali ako je ponovno uhvate u prosjačenju, morat će iza rešetaka, piše Danica.hr.

Osim uvjetne zatvorske kazne, Mariji je oduzet i novac koji je isprosila, a riječ je o 1,50 kuna. Slovima: Jednu i pol kunu, prevedeno u konvertibilne marke - 39 feninga. Preciznije: jednoj kovanici od kune, dvjema kovanicama od 10 lipa i šest kovanica od pet lipa. Prema pravomoćnoj presudi, oduzete kovanice predane su policiji na čuvanje, a nakon pravomoćnosti ove presude postaju vlasništvo Republike Hrvatske.

"Zatečena je kako od prolazećih građana ispruženom rukom traži milostinju u vidu novca, ističući tako svoje teško materijalno stanje. To je kod nekih građana izazvalo samilost i suosjećanje, te su istoj davali novac, dakle, odavala se prosjačenju, čime je počinila prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa joj se izriče kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) dana. No, primjenjuje se uvjetna osuda, pa se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenica u roku od 3 (tri) mjeseca ne počini jedan ili više prekršaja za koje joj je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene", stoji u presudi.

Danica.hr piše da je sud, uz pomoć policije, bezuspješno pokušavao doći do žene i uručiti joj poziv za ročište. Ustanovljeno je tek kako sirotica koristi derutni stan u Maksimiru koji joj je privremeno dodijelio zagrebački Centar za socijalnu skrb.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:03